Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slováci vypili za minulý rok 60 miliónov litrov vína

BRATISLAVA - Slováci sú pri výbere vína v ostatných rokoch nároční konzumenti. Okrem domácich vín, ktoré majú vysokú kvalitu a idú dobre na odbyt, radi degustujú aj drahšie zahraničné druhy vín.

V súčasnosti slovenskí spotrebitelia vyhľadávajú niektoré jedinečné značky vín, trendom sú však odrody Merlot a Chardonnay. Zhodli sa vinári - vystavovatelia na 15. ročníku veľtrhu gastronómie Danubius Gastro v Bratislave.

"Slovenské vína každoročne zvyšujú svoju kvalitu. Rovnako spotrebitelia vyžadujú každoročne čoraz kvalitnejšie vína. Zaujímajú sa predovšetkým o akostné a akostné vína s prívlastkom, ako sú kabinetné, výber z hrozna a ľadové, čiže vína najvyššej kvality. Sme radi tomuto trendu, že sa zvyšuje kultúra pitia a konzumácie vína," uviedla pre TASR výkonná riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína (ZVHV) Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Na Slovensku, konkretizovala, sa ročne skonzumuje približne 60 miliónov litrov (l) vína, pri tom slovenskí vinári vedia vyrobiť a pokryť dopyt na trhu objemom 35 miliónov litrov. Ostatné víno sa dováža, a to napr. z Talianska, odtiaľ je ale, bohužiaľ, menej kvalitné, ďalej zo Španielska a kvalitnejšie vína sa dovážajú z Nového sveta, ako sú Kalifornia, Austrália a Nový Zéland. Zo zahraničia sú v kurze predovšetkým odrodové vína, ktoré na Slovensku zákazník nepozná, napr. Merlot a odroda neznáma, ale aj známa, ako Chardonnay. Nedá sa to presne vymedziť, o čo je najväčší dopyt, ide skôr o trend sviežich, mladých, aromatických vín, vysvetlila riaditeľka.

Podľa jej názoru cestovný ruch, hotelierstvo, reštaurácie, gastronómia a víno idú výborne dohromady, aj pestovatelia vínnej révy a vinári prispievajú najmä v regióne rozvoju cestovného ruchu. "ZVHV zriadil Národný salón vín SR v Pezinskom zámku, v jeho pivniciach a získali sme na zrekonštruovanie týchto miestností aj financie z fondov vyčlenených na agroturistiku."

Vďaka tejto jedinečnej aktivite 18 riadnych a 7 pridružených členov profesijného zväzu - ZVHV SR - spotrebitelia, návštevníci týchto priestorov, môžu si pozrieť a ochutnať celú najlepšiu produkciu slovenského vína, dodala šéfka ZVHV SR Kaňuchová Pátková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu