Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vinári sa v zahraniční môžu presadiť hlavne kvalitou

BRATISLAVA - Slovenskí výrobcovia vína by sa v budúcnosti mohli presadiť v zahraničí najmä s ponukou kvalitnejších prívlastkových a odrodových vín.

Vyplýva to z prognózy konkurencieschopnosti poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov na zahraničných trhoch, ktorú vypracovalo ministerstvo pôdohospodárstva. Vinársky priemysel síce v posledných rokoch dosahuje zisky, ministerstvo ho však v materiáli zaradilo medzi zaostávajúce odvetvia.

Vinársky priemysel sa podľa materiálu v súčasnosti borí najmä s problémom nedostatku domácej suroviny a vysokou konkurenciou na medzinárodných trhoch. Lepšie časy mu zrejme neprinesie ani pripravovaná reforma spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie, ktorá počíta napríklad s redukciou pestovateľských plôch hrozna.

"Slovenskí vinári musia čeliť silnému konkurenčnému tlaku dovozu lacnejších vín z južných krajín," uviedlo ministerstvo v analýze, ktorú by mala v stredu prerokovať vláda Roberta Fica. Slovenskí výrobcovia sú vraj vytláčaní nielen z domáceho, ale aj z českého trhu, na ktorý doteraz smeroval prakticky celý export.

Zatiaľ čo vývoz vína zo Slovenska v posledných rokoch klesal, dovoz naopak rástol. Ministerstvo predpokladá, že takýto trend bude pokračovať aj v budúcnosti. K zhoršovaniu zahraničnej obchodnej bilancie pri víne prispel aj pokles výroby, ktorá sa v roku 2006 znížila v porovnaní s rokom 2003 o tretinu na 1,9 miliardy korún.

Na Slovensku sa každoročne skonzumuje asi 60 miliónov litrov vína, čo je asi 12 litrov na obyvateľa. V súčasnosti sa hrozno pestuje na necelých 20.000 hektároch vinohradov. Pestovatelia sa obávajú hlavne pripravovanej reformy vinohradníctva Európskej únie. S návrhmi Európskej komisie však nesúhlasí väčšina štátov EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu