Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podmienky na priznanie predčasnej penzie sa sprísnia

BRATISLAVA - Od začiatku budúceho roka sa sprísnia podmienky pre priznanie predčasného starobného dôchodku. Túto dávku bude môcť totiž osoba získať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku.

Musí byť pritom dôchodkovo poistená najmenej 15 rokov, kým do konca tohto roka stačilo na priznanie predčasného dôchodku 10 rokov dôchodkového poistenia. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorá nadobudne účinnosť od 1. januára 2008.

Ďalšou z podmienok na priznanie predčasnej penzie, ktorá však platí už od začiatku roka 2004, je, že predčasný starobný dôchodok musí byť vyšší ako 1,2-násobok sumy životného minima. V súčasnosti ide o minimálny predčasný dôchodok v sume 6 156 Sk. Výška predčasnej penzie sa pritom určuje tak, že riadny starobný dôchodok sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní, ktoré žiadateľovi o predčasný dôchodok chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku. Predčasný starobný dôchodok ku koncu novembra dostávalo 46,2 tis. penzistov, pričom dosahoval v priemere 9 401 Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu