Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Tvorba HDP na obyvateľa v SR dosiahla 64 % priemeru EÚ

BRATISLAVA - Tvorba hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa na Slovensku dosiahla vlani 64 % priemeru Európskej únie (EÚ). Slovensko sa tak ocitlo medzi členskými štátmi EÚ, ktoré dosahujú podpriemerné výsledky.

Horšie výsledky zaznamenalo ešte ďalších päť krajín, a to Litva s tvorbou HDP na obyvateľa na úrovni 56 % priemeru únie, Lotyšsko vo výške 54 % priemeru či Poľsko s 52 %. Najnižšiu tvorbu HDP na obyvateľa evidovali novopristúpené krajiny Rumunsko a Bulharsko, pričom Rumunsko vyprodukovalo na obyvateľa 39 % priemeru EÚ a Bulharsko len 37 %.

Podľa revidovaných údajov európskeho štatistického úradu Eurostat najvyššiu tvorbu HDP na obyvateľa v rámci EÚ vlani dosiahlo Luxembursko, a to na úrovni 280 % priemeru únie. Bolo to takmer dvakrát viac ako v Írsku, ktoré skončilo na druhom mieste s tvorbou HDP vo výške 146 % priemeru. Na horných priečkach sa umiestnili aj Holandsko (131 %), Rakúsko (128 %) či Dánsko (126 %).

Slovensko výrazne zaostáva nielen za krajinami eurozóny, ale napríklad aj za Českou republikou, ktorá vyprodukovala na obyvateľa až 79 % priemeru únie. ČR pritom predbehla aj Maltu, ktorá skončila so 77 %.

V Maďarsku dosiahla tvorba HDP na obyvateľa 65 % priemeru Eurostat počíta tvorbu HDP na obyvateľa podľa parity kúpnej sily (PPS), čo umožňuje zmysluplné porovnanie jednotlivých krajín pri zohľadnení úrovne ich cien. Z nečlenských krajín veľmi dobre obstálo Nórsko (186 %), Švajčiarsko (135 %) a Island (130 %), naopak nízku tvorbu HDP na obyvateľa vykázali kandidátske krajiny Chorvátsko (52 %) a Turecko (31 %).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu