Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Inflácia v novembri spomalila na 2,3 %

BRATISLAVA - Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) v novembri mierne spomalilo oproti októbru o 0,1 percentuálneho bodu na 2,3 %.

Na medzimesačnej báze pritom ceny merané harmonizovaným indexom stúpli o 0,4 %, kým v októbri medzimesačne vzrástli o 0,7 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Podobne ako v predchádzajúcom mesiaci, aj v novembri infláciu ťahali predovšetkým potraviny a nealkoholické nápoje, ktorých ceny boli v porovnaní s októbrom vyššie o 1,2 %. Nasledovali ceny odevov a obuvi, ktoré boli medzimesačne vyššie o 0,8 %.

Ceny rozličných tovarov a služieb oproti októbru stúpli o 0,7 %, ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií o 0,5 %, ceny zdravotníctva a dopravy zhodne o 0,3 %, alkoholických nápojov a tabaku o 0,2 % a ceny vzdelávania, bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív a nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu rovnako o 0,1 %. Medzimesačne poklesli iba ceny pôšt a telekomunikácií, a to o 0,2 %. Ceny rekreácie a kultúry sa oproti októbru nezmenili.

Na medziročnej báze tak rast cien potravín a nealkoholických nápojov v novembri zrýchlil na 6,7 %, čo bol najvyšší rast so všetkých skupín spotrebiteľského koša. Nad úrovňou celkovej inflácie rástli aj ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií, ktoré boli vyššie o 3,6 %, ceny vzdelávania s rastom o 3,5 %, rozličných tovarov a služieb, ktoré stúpli o 3,0 % a ceny pôšt a telekomunikácií s rastom o 2,9 %.

Medziročne stúpli aj ceny alkoholických nápojov a tabaku o 1,6 %, dopravy o 1,2 %, odevov a obuvi o 0,9 %, bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 0,7 % a ceny rekreácie a kultúry o 0,6 %. Poklesli ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,4 % a ceny zdravotníctva o 0,3 %.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu