Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Miliardový investor do Prešova nepríde, v Poľsku má lepšie podmienky

PREŠOV - Spoločnosť Kronospan nebude v Prešove investovať štyri miliardy korún do novej výroby plávajúcich podláh, ako pôvodne plánovala. Firma totiž nezískala štátnu pomoc vo výške, akú žiadala. Podlahy chce spoločnosť vyrábať v južnom Poľsku. Oznámil to dnes konateľ Kronospanu pre strednú a východnú Európu Markus Habegger.

"V tejto chvíli prešovská investícia nie je možná, dostali sme lepšie podmienky v Poľsku," uviedol Habegger. Spoločnosť však chce svoj závod v Prešove naďalej rozvíjať, investovať plánuje najmä do zvýšenia produktivity. Kronospan podľa Habeggera hľadá nový výrobok pre závod v Prešove, s ktorým by podnik mohol byť na trhoch úspešný.

Za jedno novovytvorené pracovné miesto žiadal Kronospan odpustiť z daní sedem miliónov korún, ministerstvo hospodárstva však ponúklo len 1,5 milióna korún. Kronospan žiadal rovnaké úľavy aj pre približne osemmiliardovú investíciu do svojho druhého závodu na Slovensku vo Zvolene. Výstavbu závodu nakoniec presunuli do Rumunska.

Firma začala v Prešove vyrábať pred desiatimi rokmi. V závode sa produkujú drevotrieskové dosky, drevené podlahy a obklady. 65 percent jeho výroby ide na export. Vo finančnom roku 2006 až 2007 spoločnosť dosiahla obrat 3,7 miliardy korún, čo je o päť percent viac ako vo finančnom roku 2005 až 2006. V Prešove zamestnáva spoločnosť približne 400 ľudí, priemerná mzda je vyše 26.000 korún. Doteraz Kronospan v Prešove preinvestoval 2,5 miliardy korún.

Kronospan má na Slovensku ďalšie závody vo Zvolene a Strážskom, v krajine spolu zamestnáva 1000 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu