Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Dúbravke postavia nájomné byty

BRATISLAVA – Bratislavská mestská časť Dúbravka plánuje postaviť 50 nájomných bytov pre mladé rodiny. Miestni poslanci na poslednom zasadnutí zastupiteľstva totiž schválili investičný zámer výstavby.

Zároveň prijali pozmeňujúci návrh poslanca Štefana Bednára, aby mestská časť zo svojho rozpočtu vyčlenila peniaze na prípravu a spracovanie projektu výstavby nájomných bytov. V zastupiteľstve taktiež prešiel poslanecký návrh, aby sa na príslušnom úrade zistilo, o ktoré pozemky požiadali občania v reštitúcii. „Aby sa náhodou nestalo, že reštitúcia narobí problémy s vytypovaným pozemkom,“ vysvetlila poslankyňa Jelena Hudcovská. V súvislosti s navrhovanou výstavbou nájomného domu sa uvažuje s lokalitou Pri kríži, objekt by pritom mohol vyrásť neďaleko prístavby jedálne Domu jesene života či polyfunkčného objektu, kde sa nachádza zdravotné stredisko a lekáreň.

V súčasnosti je však schválený iba investičný zámer výstavby a vyčlenenie financií na spracovanie projektu výstavy. Mestská časť zatiaľ nevie, koľko by mohla výstavba nájomných bytov stáť, či kedy by sa so stavebnými prácami mohlo začať. Nie je teda ani známe, či Dúbravka požiada o financie Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR, zoberie si úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania alebo bude výstavbu spolufinancovať s iným subjektom. Do konca januára by mal byť hotový harmonogram postupu prípravy výstavby. Pri vypracovávaní dokumentov pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie sa uvažuje s výberovým konaním.

Podľa poslanca Bednára by sa mala tejto príprave venovať dôkladná pozornosť, pretože lepšia príprava zaručí „lepšie zvládnutie celého projektu.“ Prípravné práce by podľa neho mohli trvať približne deväť mesiacov. Pokiaľ ide o financovanie výstavby, dúbravský starosta Ján Sandtner ich chce žiadať až po vydaní právoplatného rozhodnutia na povolenie stavby.

Plánované nájomné malometrážne byty by v budúcnosti mali slúžiť mladým rodinám ako dočasné riešenie bývania. Podľa hovorkyne Dúbravky Lucie Balajovej by to nemalo byť v žiadnom prípade konečné riešenie, ale len akási pomocná ruka rodinám zo strany mestskej časti. Nájomné zmluvy by sa mali uzatvárať na tri roky, nájomníci by v nich mohli bývať maximálne 30 rokov. Samospráva verí, že mladým rodinám sa nové bývanie podarí nájsť v oveľa kratšom čase.

Výstavba 50 nájomných bytov je súčasťou programového vyhlásenia miestneho zastupiteľstva na roky 2007 až 2010, ktorý bol schválený približne v polovici marca tohto roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu