Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zvyšná dovolenka: Môžete si ju preniesť do budúceho roku

Dovolenku plánujte dostatočne dopredu, aby ste neskôr o ňu neprišli.
Dovolenku plánujte dostatočne dopredu, aby ste neskôr o ňu neprišli.

Do konca roka zostáva už len jedenásť pracovných dní a vy ešte nemáte vyčerpanú dovolenku? Zvyšné dni dovolenky si môžete preniesť do budúceho kalendárneho roka a ak si ju nestihnete vybrať, môžu vám ju zaplatiť. Nový Čas vám poradí, v ktorých prípadoch máte na peniaze nárok.

Podľa Zákonníka práce by sa mal zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov dohodnúť na pláne dovoleniek už vopred. „Zamestnávateľ by sa mal snažiť zladiť dni voľna tak, aby si dovolenku dokázali vyčerpať všetci do konca roka,“ vysvetľuje Barbora Petrová z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Väčšina z nás má nárok na štyri týždne dovolenky. Viac voľna majú iba tí, ktorí odpracovali viac ako pätnásť rokov (päť týždňov) a pedagógovia (osem týždňov). V rámci dovolenky majú priznanú aj dodatkovú dovolenku, ktorú si musia vyčerpať ako prvú, pretože je neprenosná. Zvyčajne ide o jeden týždeň.

Nárok na dovolenku

Podľa starého Zákonníka práce mal nárok na pomernú časť dovolenky, teda 1/12, ten, kto pre zamestnávateľa odpracoval aspoň 22 dní. Podľa nového je to už o 1 deň menej. To znamená, že ak chcete nejaké dni voľna, mali by ste pracovať pre spoločnosť najmenej 21 dní. Zmenilo sa i to, že vám šéf mohol nevyčerpanú dovolenku zaplatiť iba za určitých podmienok - konkrétne vtedy, ak ste si ju nevybrali do konca skončenia pracovného pomeru.

Novinky v Zákonníku práce

Zo súčasnej novely však vyplýva, že na zaplatenie dovolenky máte nárok vtedy, ak si nevyčerpáte voľno ani do konca nasledujúceho roka z akýchkoľvek príčin. „Tieto dovolenkové dni však musia presiahnuť základnú výmeru, teda 4 týždne,“ hovorí Petrová. Zamestnávateľ je vám povinný za zvyšné voľné dni vyplatiť náhradu mzdy vo výške priemerného zárobku. „V opačnom prípade o dovolenku prídete,“ dodáva Petrová. Ak si ju však nemôžete vyčerpať pre materskú alebo rodičovskú dovolenku, zamestnávateľ vám ju poskytne po ich skončení.

NEPLATENÉ VOĽNO

O dni neplateného voľna môžete požiadať iba vtedy, ak máte vyčerpanú už celú výmeru dovolenky. Je však potrebné, aby ste sa o tom so šéfom vopred poradili. Najčastejšie neplatenému voľnu vyhovie, keď máte závažné zdravotné problémy alebo ste si dovolenku čerpali kvôli štúdiu popri zamestnaní.

PRÁVA A POVINNOSTI ZAMESTNÁVATEĽA

  • Hromadná dovolenka sa musí oznámiť štrnásť dní pred jej začiatkom.
  • Nesmie byť dlhšia ako dva týždne.
  • Ak zamestnávateľ dovolenku poskytuje vo viacerých častiach, mala by aspoň jedna z nich trvať nepretržite dva týždne.
  • Pri zostavovaní dovolenkového plánu musí šéf prihliadať na to, aby ste si ju mohli vyčerpať celú do konca roka.

    O tieto dni ešte zabojujte!

    Vianoce (24. - 26. 12. 2007):
    Dovolenka 22. 12. – 30. 12.
    Za 2 dni dovolenky 9 dní voľna

    Nový rok (31. 12. 2007 - 4. 1. 2008):
    Dovolenka 29. 12. – 6. 1.
    Za 4 dni dovolenky 9 dní voľna
  • Nahlásiť chybu

    Odporúčame

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Stream naživo

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Celý program

    Ďalšie zo Zoznamu