Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prebytok štátneho rozpočtu v novembri klesol na 5,45 miliardy Sk

BRATISLAVA - Prebytok štátneho rozpočtu Slovenska ku koncu novembra sa znížil na 5,45 miliardy korún. V závere desiateho mesiaca príjmy rozpočtu prevýšili výdavky o 6,89 miliardy Sk.

Vyplýva to z informácií, ktoré dnes zverejnilo ministerstvo financií. Vlani v novembri rozpočet vykázal deficit 6,98 miliardy korún.

Príjmy rozpočtu do konca novembra naďalej rástli rýchlejšie ako výdavky. Zatiaľ čo príjmy sa medziročne zvýšili o 10,76 percenta na 290,36 miliardy Sk, výdavky stúpli o 5,86 percenta na 284,91 miliardy korún.

Na celý tento rok predpokladá zákon o štátnom rozpočte príjmy rozpočtu 310,47 miliardy Sk a výdavky 348,86 miliardy korún. Celkový deficit verejných financií, na ktorý má vplyv najmä hospodárenie štátneho rozpočtu, má vrátane nákladov na penzijnú reformu podľa odhadu ministerstva klesnúť na 2,7 percenta hrubého domáceho produktu z vlaňajších revidovaných 3,69 percenta HDP. Udržanie tohtoročného schodku očakáva úrad aj po prípadnom započítaní dlhov Národnej diaľničnej spoločnosti do verejného deficitu, o čom má rozhodnúť európsky štatistický úrad Eurostat.

Parlament by mal v utorok hlasovať o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Celkové príjmy rozpočtu by sa mali v roku 2008 medziročne zvýšiť o 12,1 percenta na 348,2 miliardy korún. Pomalším tempom, o deväť percent, by mali stúpnuť výdavky, a to na 380,2 miliardy Sk. Schodok rozpočtu by tak mal oproti tomuto roku klesnúť o 6,4 miliardy Sk na 32 miliárd korún.

Vláda musí udržať verejný deficit pred prijatím eura pod tromi percentami z výkonu ekonomiky. Slovensko chce prijať jednotnú európsku menu od januára 2009.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu