Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Ekonomika rekordne rástla, stúpli platy aj zamestnanosť

BRATISLAVA - Slovensko v treťom štvrťroku dosiahlo rekordne rýchly ekonomický rast a zrejme si udržalo vedúce postavenie v regióne.

Napriek zvyšovaniu zamestnanosti však prvý raz po dvoch rokoch mierne stúpla miera nezamestnanosti. Finančne si polepšili zamestnanci, priemerná mzda v hospodárstve totiž pokračovala v náraste. Vyplynulo to z údajov, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad.

Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska zrýchlil tempo medziročného rastu na 9,4 percenta z 9,3 percenta v druhom kvartáli. Potiahol ho najmä zahraničný dopyt, silná bola tiež spotreba domácnosti. Hospodárstvo podľa analytika Tatra banky Roberta Pregu ťaží z dokončenia veľkých investícií zahraničných firiem. "Stále považujeme štruktúru rastu za zdravú, čísla nenaznačujú prehrievanie ekonomiky," povedal Prega.

Slovenská ekonomika v poslednom období zaznamenáva rýchlejší rast než okolité štáty Vyšehradskej štvorky. Poľské hospodárstvo v treťom štvrťroku pridalo o 6,4 percenta; HDP Česka podľa posledných dostupných údajov za druhý štvrťrok vzrástol medziročne o šesť percent, ekonomika Maďarska stúpla len o 1,2 percenta.

Priaznivý vývoj ekonomiky pocítili aj pracovníci vo svojich peňaženkách. Priemerná hrubá mzda medziročne vzrástla o 6,8 percenta na 19.514 korún. Po započítaní inflácie sa reálna mzda medziročne zvýšila o 4,2 percenta, teda zhruba rovnako ako v predchádzajúcom kvartáli. Dve tretiny zamestnancov však priemerný plat nedosiahnu. Tradične najviac, 36.360 Sk mesačne, poberali zamestnanci vo finančných spoločnostiach. Najnižšiu priemernú mzdu 15.525 Sk štatistika ukázala v stavebníctve.

V 3. štvrťroku pokračoval rast zamestnanosti, a to o dve percentá na zhruba 2,37 milióna pracovníkov. Napriek tomu sa prvý raz od druhého kvartálu 2005 zvýšila miera nezamestnanosti, ktorá stúpla na 11,2 percenta z 11,1 percenta v druhom štvrťroku. Naďalej však pretrvávajú veľké regionálne rozdiely; zatiaľ čo Bratislavský kraj má dlhodobo najnižšiu nezamestnanosť, v Banskobystrickom kraji bol v priemere za prvé tri štvrťroky nezamestnaný každý piaty obyvateľ.

Ekonomika krajiny by podľa najnovšej prognózy Štatistického úradu naďalej mala pokračovať v rýchlom raste. Úrad ponechal odhad tohtoročného tempa rastu HDP na 8,8 percenta. Pripomenul však, že pri zostavovaní výhľadu na tento rok sa zachoval značne konzervatívne. Pre prvý štvrťrok očakáva úrad zvoľnenie tempa rastu na osem percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu