Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Za kapra zaplatíte tento rok viac

BANSKÁ BYSTRICA - Slovenské domácnosti zaplatia v tomto roku za štedrovečerného kapra o päť až desať percent viac ako vlani. Producenti a dovozcovia zdôvodňujú zvýšenie cien rýb najmä zvýšenými nákladmi na krmivo, keď cena niektorých druhov obilnín vzrástla v priebehu tohto roka takmer dvojnásobne.

Cena za kilogram živého kapra sa bude v maloobchode pohybovať od 95 do 110 korún, vyplýva z ankety ČTK medzi predajcami rýb.

"Ceny kaprov zvýšili približne o desať percent najväčší českí producenti, čo sa prejaví aj na slovenskom trhu," povedal Rudolf Mišura z firmy Exmat Žilina, ktorá dodáva na slovenský trh približne 80-100 ton rýb. Drvivá väčšina vianočných kaprov pochádza práve z Česka, domáci producenti dodajú zákazníkom iba niečo vyše 200 ton rýb z celkového množstva viac ako 1000 ton.

Napriek tomu, že do Vianoc chýbajú ešte takmer štyri týždne, predaj vianočných rýb sa už začal. Prví zákazníci si pre svojho šupináča prišli napríklad k rybníkom firmy Edemi Moldava nad Bodvou. "Zatiaľ chodia iba sporadicky, najväčší nápor očakávame po desiatom decembri," povedal Matej Grentzer, ktorý má vo firme na starosti rybné hospodárstvo.

Ryby rovno zo sádok, kde ich rybári po vylovení z rybníka držia, vyjdú kupujúceho oproti klasickým obchodom podstatne lacnejšie. Kilogram vianočného kapra na východe Slovenska príde na 80 korún, rovnakú cenu zaplatia zákazníci za amura. Ešte lacnejším variantom je nákup tolstolobíka, ktorý stojí 50 korún. Edemi dodáva ročne na trh necelých 50 ton rýb.

Necelých sto ton vianočných kaprov dodá svojim odberateľom najmä na západnom Slovensku aj Slovenský rybársky zväz. Podľa Jána Kohúta z odboru výroby zväzu ešte cenu pre tohoročný vianočný trh nestanovili, vo všeobecnosti však Kohút očakáva nárast cien približne o päť až sedem percent. "Predajcovia celé zvýšenie cien producentov do maloobchodného predaja nepremietnu," myslí si Kohút, podľa ktorého mali obchodníci v minulosti neprimerane vysokú maržu.

Začiatok predaja živých rýb väčšina firiem plánuje po desiatom decembri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu