Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V Bratislave stavajú investori byty aj pre vyššiu strednú vrstvu

BRATISLAVA - V Bratislave je záujem stavať byty pre klientov z vyššej strednej vrstvy. Ceny štvorcového metra (m2) v takýchto luxusnejších novostavbách začínajú v priemere od 50 000 Sk.

V posledných rokoch vzniklo veľa projektov, ktoré sa zamerali na práve luxusnejší segment trhu, povedal pre TASR generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Martin Lazík. Niektoré z nich je možné porovnať s ponukou v rakúskej Viedni.

Priemerná cena m2 všetkých bytov napríklad v projekte Vienna Gate v mestskej časti (MČ) Petržalka je 50 000 Sk bez DPH, v bytovom dome projektu Vinohradis v MČ Nové Mesto je priemerne 54 000 Sk/m2 bez DPH a v mestských vilách toho istého projektu stojí m2 bytov priemerne 60 000 Sk bez DPH, informoval predajca Lexxus. Podľa informácií tohto predajcu priemerná cena m2 bytov v predaji v poradí v tretej veži z projektu III Veže je 59 138 Sk bez DPH.

Ako uviedol Lazík, priemerná cena novostavieb v MČ Ružinov prekročila 70 000 Sk/m2. Dodal, že sa predávajú aj byty po kolaudácii, ale nie je ich toľko, aby developer znížil cenu. "Podľa môjho názoru si iná ako vyššia stredná vrstva asi už v Bratislave novostavby ani nemôže dovoliť," konštatoval Lazík.

Luxusnejšie novostavby, medzi ktoré patria aj loftové byty, si kupujú ľudia s vyšším zárobkom ako je štandard. Medzi nimi sú aj cudzinci, pre ktorých je novostavba investíciou. Klienti si často kupujú tieto byty aj na hypotekárny úver.

Z údajov Štatistického úradu SR vyplýva, že v priemere za deväť mesiacov tohto roka mal na Slovensku najvyššiu priemernú mesačnú nominálnu mzdu zamestnanec v telekomunikáciách, a to 54 616 Sk. Pre porovnanie priemerná mesačná mzda fyzickej osoby v roku 2006 v piatich bratislavských okresoch bola 29 287 Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu