Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Štát dá viac na prvorodencov, sprísnili sa však podmienky

BRATISLAVA - Štát bude od budúceho roka viac prispievať rodičom pri narodení prvého dieťaťa. Parlament dnes totiž prijal novelu zákona, ktorá umožní matkám na prvé dieťa dostať od štátu celkovo 25.000 korún, čo je takmer o 10.000 Sk viac než v súčasnosti. Sprísnia sa však podmienky na získanie dávky, matka sa totiž bude musieť pravidelne zúčastňovať na gynekologických prehliadkach.

Príplatok na prvé dieťa sa zvýši na 20.440 Sk zo súčasných 11.000 korún. Matky okrem toho na každé dieťa dostávajú jednorazový príspevok 4560 Sk. Na zhruba dvadsaťtisícový príplatok však matka nebude mať nárok, ak sa aspoň raz mesačne po štvrtom mesiaci tehotenstva nezúčastní na gynekologickej prehliadke.

Poslanci opozičného KDH kritizovali, že príspevok 20.440 Sk budú dostávať len prvorodené deti. Prijatý návrh podľa nich diskriminuje viacdetné rodiny.

Ak zákon podpíše aj prezident, zmeny začnú platiť od februára budúceho roku. Ministerstvo práce odhadlo, že navýšenie dávok si vyžiada na budúci rok 225 miliónov korún, v roku 2009 by to malo byť vyše 250 miliónov korún. Zvýšené dávky by sa mali podľa ministerstva týkať približne 25.000 prvorodených detí ročne. Aký dopad však bude mať na vyplácanie príplatkov sprísnenie podmienok, ministerstvo odhadnúť nevedelo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu