Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

NBS úrokové sadzby nezmenila

NBS
NBS

BRATISLAVA - Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) dnes nezmenila kľúčové úrokové sadzby. Napriek októbrovému zrýchleniu inflácie NBS nepovažovala za potrebné meniť súčasné nastavenie menovej politiky, povedal novinárom guvernér centrálnej banky Ivan Šramko. Návrh na úpravu úrokových sadzieb nepodal žiadny z členov Bankovej rady NBS.

Hlavnú sadzbu, od ktorej sa odvíja úročenie vkladov a úverov v komerčných bankách, tak NBS drží už siedmy mesiac po sebe na 4,25 percenta. Analytici zmenu sadzieb nepredpokladali. "V prostredí prísnych menových podmienok je vytvorený priestor pre ponechanie úrokových sadzieb na súčasnej úrovni," uviedol Šramko. Ukazovatele makroekonomického vývoja s výnimkou inflácie sa výraznejšie neodchýlili od očakávaní NBS, dodal.

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa v desiatom mesiaci zrýchlilo na tohtoročný rekord 3,3 percenta zo septembrových 2,8 percenta. Infláciu ťahali podobne ako v ostatných krajinách EÚ hlavne ceny potravín. "Zvýšenie inflácie nebolo ovplyvnené domácimi dopytovými faktormi, ale globálnym vývojom," poznamenal guvernér.

Slovenská centrálna banka znížila hlavnú sadzbu tento rok v marci a apríli zhodne o štvrť percentuálneho bodu. Nastavenie menovej politiky by malo kopírovať úrokové sadzby v eurozóne pre snahy krajiny prevziať euro od roku 2009.

Ekonómovia doteraz očakávali, že Európska centrálna banka (ECB) zvýši sadzby na 4,25 percenta, čím by sa úroky na Slovensku aj v eurozóne vyrovnali. "Predpokladáme, že sadzby ECB ostanú počas tohto a budúceho roka nezmenené, čo je aj prevažujúci názor trhu," upozornil však analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. NBS by tak pred prijatím eura musela prikročiť k uvoľneniu menovej politiky, k čomu by mohlo prísť v druhom štvrťroku 2008, keď by Slovensko malo definitívne získať vstupenku do eurozóny, doplnil.

Slovensko v októbri tretí mesiac po sebe splnilo inflačné kritérium pre prijatie eura. Centrálna banka očakáva, že s podmienku nízkeho rastu spotrebiteľských cien krajina nebude mať problémy až do hodnotiaceho obdobia pred vstupom do eurozóny.

Pre jednodňové sterilizačné obchody naďalej platí úroková sadzba 2,25 percenta a jednodňová refinančná sadzba zostala na 5,75 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu