Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Vysoké ceny ropy brzdia hospodársky rast

Predseda Rady ministrov financií a hospodárstva eurozóny Jean-Claude Juncker.
Predseda Rady ministrov financií a hospodárstva eurozóny Jean-Claude Juncker. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vzhľadom na vysoké ceny ropy sa európske štáty obávajú o svoj hospodársky rast. Vývoj cien ropy robí 13 európskym krajinám "veľké starosti", povedal predseda Rady ministrov financií a hospodárstva eurozóny Jean-Claude Juncker po poradách v Bruseli.

Zároveň kritizoval chýbajúcu transparentnosť na ropných trhoch. Znižovanie daní z dôvodu nárastu cien však žiadna z európskych krajín podľa Junckerových údajov neplánuje.

Pod vplyvom neustále rastúcich cien ropy sa v Ríme stretlo 4 000 predstaviteľov z oblasti politiky a hospodárstva, aby sa počas štvordňového 20. Svetového energetického kongresu poradili o budúcnosti energetického zásobovania. Taliansky premiér Romano Prodi vo svojej otváracej reči v nedeľu vyzval na väčšie úsilie vo vývoji atómovej energie "novej generácie", čistejšieho spracovávania uhlia a v oblasti obnoviteľných zdrojov energie.

Razantné zvýšenie cien ropy, ktoré sa v priebehu roka 2007 zdvojnásobili, ohrozujú aj podľa jeho slov šance na rast svetového hospodárstva. "Svet je lačný po energii," povedal Prodi a zároveň vyzval vyspelé krajiny, aby prostredníctvom podpory úsporných vozidiel prispeli k šetreniu pohonných hmôt.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu