Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SARIO sa snaží prilákať ôsmich investorov z Taiwanu

Medzi možnými investormi sa nachádza aj výrobca LCD obrazoviek Chi Mei.
Medzi možnými investormi sa nachádza aj výrobca LCD obrazoviek Chi Mei.

BRATISLAVA - Vládna investičná agentúra SARIO sa snaží prilákať osem firiem z Taiwanu, ktoré podnikajú v elektrotechnike a informačných technológiách.

V týchto dňoch im SARIO predstaví lokality, kde by mohli postaviť svoje závody, povedala ČTK hovorkyňa agentúry Jana Murínová. Mená možných investorov nespresnila, potvrdila však, že je medzi nimi výrobca LCD obrazoviek Chi Mei.

Murínová odmietla, že by sa Chi Mei už pre Slovensko rozhodol. "Rokujeme s nimi už dlhšie, ešte sa nerozhodli," uviedla. Slovenská televízia pritom minulý týždeň informovala, že investícia tejto firmy za 200 miliónov eur (zhruba 6,7 miliardy korún) bude na Slovensku.

Najzaujímavejšou lokalitou pre investorov by podľa hovorkyne mohol byť východ krajiny, kde je ešte stále dostatok voľnej pracovnej sily. V okolí Košíc by údajne nemuseli mať problém ani s kvalifikovanými, vysokoškolsky vzdelanými pracovníkmi. Ponúkli sme im však lokality na celom Slovensku, poznamenala Murínová.

Niektoré regióny na východnom a južnom Slovensku majú viac ako 20-percentnú nezamestnanosť, celoslovenský priemer pritom v septembri dosiahol 8,3 percenta. Najmenej ľudí bez práce bolo na západe krajiny.

Najvýznamnejšími investormi v elektrotechnickom priemysle na Slovensku sú Samsung a Sony. Juhokórejský Samsung Electronics stavia pri Trnave nový závod na výrobu LCD panelov, japonská spoločnosť Sony zase nedávno spustila vo svojej novej fabrike v Nitre hromadnú produkciu televízorov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu