Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Katastrofálna úroda: Za kilo jabĺk až 60 Sk!

Zber jabĺk v tomto roku netrval dlho. Zo sadov pozberali sotva 5 % úrody.
Zber jabĺk v tomto roku netrval dlho. Zo sadov pozberali sotva 5 % úrody.

KOŠICKÉ OLŠANY - Ovocinári smútia a spotrebitelia tiež zaplačú. Katastrofálna úroda jabĺk na východe Slovenska sa na trhu prejaví vysokými cenami. Cena kilogramu jabĺk sa už zakrátko môže vyšplhať až na 60 korún!

„Urobili sme všetko, čo sme mohli. Škrt cez rozpočet nám urobila príroda,“ vraví odborník pestovateľskej firmy z okolia Košíc a Malej Tŕne Gabriel Leško. Z veľkoskladu v Košických Olšanoch sa už minuli posledné jablká a viac ich z východoslovenských sadov nepribudne! Katastrofálnu úrodu pestovatelia pripisujú mrazu, ktorý vystrájal ešte aj začiatkom mája, keď zmrzli takmer všetky jablká. Koncom júna dielo skazy dokonal ľadovec, takže zo sadov pozberali sotva päť percent úrody! Straty odhadujú až na 16 miliónov korún.

„Je to najhorší rok. Podobne zle sú na tom aj v Maďarsku, Rumunsku či Srbsku. Čo-to pozberali v okolí Varšavy. Dovozové jablká však budú drahé,“ dodal Leško. Momentálny odhad hovorí o 50 korunách za kilogram, no na vianočných trhoch by sa cena jabĺk mohla vyšplhať ešte o 10 korún vyššie!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu