Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Prešovské depo zrušia

Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomír Vážny
Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomír Vážny (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Prešovské depo sa bude rušiť. Potvrdil to na dnešnom brífingu po odovzdaní zrekonštruovaného nástupišťa prešovskej železničnej stanice minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomír Vážny.

Podľa jeho vyjadrenia pracovníci neprídu o miesta, presunú sa na iné pracovisko. „Je to komplexný problém, na Slovensku máme asi 35 pracovísk depa a využité sú asi na 20 %. Musíme to nejako skomprimovať, aby sme zefektívnili prácu. Ak by depo bolo naplnené na 100 %, alebo aspoň na 70 %, nikto ani na chvíľu nerozmýšľa o jeho rušení. Už sa nedá ďalej doplácať na toto depo, lebo skrachuje celé Cargo,“ vyhlásil Vážny. Minister toto rozhodnutie spája s celkovým ozdravením Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia a.s., ktorá sa zaoberá nákladnou prepravou. Podľa jeho vyjadrenia sa nebude rušiť iba prešovské depo, ale tento osud čaká aj ďalšie depa na Slovensku. O ktoré konkrétne pôjde, nekonkretizoval.

V prešovskom depe pracuje vyše 200 ľudí, z toho je asi polovica rušňovodičov. Rušenie pracovných miest sa týka opravárenskej činnosti, ktorú majú presunúť do Humenného a Košíc. Dôvodom sú vysoké prevádzkové náklady. Pracovníci depa tvrdia opak, podľa nich práce majú dosť, zvýšené prevádzkové náklady sú spojené s vykurovaním, čo je technický problém. V depe v Prešove boli začiatkom októbra na poslaneckom výjazde aj poslanci NR SR, aby zmapovali skutočný stav. Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. je spoločnosť zaoberajúca sa nákladnou prepravou. Vznikla 1. januára 2005 rozdelením Železničnej spoločnosti, a.s. na Železničnú spoločnosť Slovensko, a.s. a Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. Zakladateľom a stopercentným vlastníkom akcií je Slovenská republika. Práva štátu ako akcionára vykonáva Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu