Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Markíza: Ministerstvo práce pripravuje vznik štátnej DSS

Ministerka práce Viera Tomanová túto informáciu nepotvrdila.
Ministerka práce Viera Tomanová túto informáciu nepotvrdila.

BRATISLAVA - Ministerstvo práce pripravuje vznik štátnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS). Informovala o tom dnes televízia Markíza s odvolaním sa na vlastné zdroje.

Štátna DSS by údajne mala ponúknuť sporiteľom na penzie viac garancií ako súčasné súkromné spoločnosti. Ministerka práce Viera Tomanová však informáciu nepotvrdila. Viac garancií pre sporiteľov požadovala v koaličných sporoch o podobu zmien v dôchodkovom systéme najmenšia koaličná strana ĽS-HZDS. Diskusiou o garanciách podmieňovala aj svoju podporu návrhom na zmeny v dôchodkovej reforme z dielne ministerky Tomanovej. Poslanec ĽS-HZDS Jozef Halecký naznačil, že vznik štátnej DSS by mohol spor vyriešiť. "Jednou z ciest je vytvorenie štátnej DSS-ky,(...), ktorá by garantovala úspory," vyhlásil pre Markízu.

Vytvorenie štátnej DSS podľa televízie pripravuje komisia na ministerstve práce. "Ja o žiadnej štátnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti zatiaľ neviem," reagovala však Tomanová. V súčasnosti na Slovensku pôsobí šesť súkromných DSS. Na penzie si v nich sporí približne 1,5 milióna Slovákov. Vláda navrhla dočasné otvorenie sporenia. Sporitelia by tak mohli zo systému vystúpiť, ak by sa im podmienky zdali byť nevýhodné. Ministerstvo práce plánuje tiež na budúci rok navrhnúť ďalšie zmeny v dôchodkovom systéme, ktoré by zohľadnili požiadavky koaličných strán.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu