Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MF: Slovensko udrží nízky schodok pre euro

BRATISLAVA - Ministerstvo financií dnes vyhlásilo, že Slovensko udrží tohtoročný verejný schodok pod hranicou troch percent hrubého domáceho produktu a splní tak jedno z kritérií na zavedenie eura v roku 2009 i napriek ďalšej možnej revízii deficitu zo strany Eurostatu.

Schodok sa aj pri započítaní dlhov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) dostane iba na úroveň 2,7 percenta HDP, napísalo ministerstvo na svojej internetovej stránke. "Bez ohľadu na konečné rozhodnutie Eurostatu, splnenie maastrichtského kritéria nie je z pohľadu fiškálnej politiky ohrozené," uviedlo ministerstvo.

Eurostat v pondelok Slovensku odporučil, aby do verejného schodku za rok 2006 započítalo aj hospodárenie verejnoprávnych médií. Po revízii sa verejný deficit zvýšil o 0,3 percentuálneho bodu na 3,69 percenta HDP. Tento krok by sa odrazil aj na zvýšení deficitu tohtoročných verejných financií. Otázne zatiaľ ostalo započítanie NDS, ktorá riadi výstavbu a správu diaľnic.

Vláda pôvodne pri schvaľovaní tohtoročného štátneho rozpočtu predpokladala schodok verejnej správy na úrovni 2,9 percenta HDP. Najmä pre úspory v správe štátneho dlhu a vyššie daňové príjmy bude deficit podľa dnešnej správy ministerstva v porovnaní so schváleným rozpočtom nižší o 7,1 miliardy korún. Ministerstvo okrem toho v minulosti zvýšilo odhad rastu HDP o 1,4 percentuálneho bodu na 8,8 percenta HDP. Aj po započítaní položiek zo Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu by tak deficit zodpovedal 2,5 percenta HDP. O ďalších 0,2 percentuálneho bodu by sa deficit zvýšil po započítaní hospodárenia NDS.

Ministerstvo financií aj premiér Robert Fico už skôr zopakovali, že vláda bude šetriť tak, aby schodok udržala pod predpísanou hranicou. "Udržanie rozpočtovanej úrovne deficitu, prípadne jeho ďalšie zníženie, bude potrebné uskutočňovať cez dôslednú kontrolu na strane výdavkov verejnej správy," zdôraznilo dnes ministerstvo, ktoré upozornilo najmä na dlhy v obciach a krajskej samospráve. "Z uvedeného dôvodu by do konca roka 2007 nemalo dôjsť k žiadnym opatreniam nad rámec schváleného rozpočtu, ktoré by mali dodatočný negatívny dopad na saldo verejnej správy," dodal úrad.

Európska centrálna banka a Európska komisia by mali o pripravenosti Slovenska na euro rozhodnúť na jar budúceho roka. Premiér Fico v dnešnom prejave na konferencii v Žiline zopakoval, že vláda chce v nasledujúcich rokoch rozpočtový deficit postupne ďalej znižovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu