Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

NBS zvýši výhľad inflácie pre rastúce ceny potravín

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska (NBS) koncom októbra zvýši odhad inflácie pre rastúce ceny potravín. Novinárom to dnes povedal guvernér NBS Ivan Šramko. Zdražovanie potravín však podľa neho zatiaľ neohrozí splnenie inflačného kritéria pre prijatie eura.

V júlovej prognóze centrálna banka predpokladala, že priemerná medziročná miera harmonizovanej inflácie podľa metodiky EÚ, ktorá je rozhodujúca pre posúdenie splnenia podmienok pre euro, dosiahne v tomto roku 1,7 percenta.

"Ceny potravín posunú infláciu do vyšších hodnôt," poznamenal Šramko. Zatiaľ však NBS nemá také informácie, že by to malo ohrozovať plnenie inflačného kritéria, dodal.

Medziročná inflácia podľa metodiky EÚ v septembri stúpla na 1,7 percenta z 1,2 percenta v ôsmom mesiaci. Potraviny zdraželi o 3,3 percenta po augustovom medziročnom náraste o 2,3 percenta. Okrem cien potravín podľa Šramka predstavujú riziko pre zvýšenie inflácie tiež ceny ďalších komodít, napríklad energií. V septembri vzrástla tiež inflácia meraná podľa národnej metodiky, a to na 2,8 percenta z augustových 2,3 percenta.

Slovensko v septembri druhý mesiac po sebe splnilo inflačné kritérium pre euro. Podľa maastrichtských kritérií nesmie medziročný rast spotrebiteľských cien podľa európskej metodiky v sledovanom období prekročiť o viac ako 1,5 percentuálneho bodu 12-mesačný priemer troch krajín EÚ s najnižšou mierou inflácie. Priemer slovenskej inflácie dosiahol v septembri 2,1 percenta oproti požadovanej maximálnej hodnote 2,57 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu