Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na popradskom letisku pribudne nový terminál

POPRAD - Do začiatku budúcej letnej sezóny bude mať letisko Poprad -Tatry nový príletový terminál. "Celková investícia by mala dosiahnuť 25 mil. Sk," informoval riaditeľ popradského letiska Peter Polerecký.

Výstavba nového terminálu bude financovaná zo štrukturálnych fondov Európskej únie a zo štátneho rozpočtu. Okamžitá kapacita súčasnej príletovej haly je maximálne 150 cestujúcich, čo už nepostačuje súčasnej prevádzke na letisku.

Podľa Polereckého najväčší problém je v zimnom období, kedy majú cestujúci viac batožiny. Po rozšírení by sa mala okamžitá kapacita terminálu zvýšiť na vybavenie lietadla pre 250 cestujúcich alebo dvoch menších lietadiel s kapacitou po 150 Na budúci rok by sa mala vyriešiť aj neúnosná situácia s parkovaním pred letiskovou halou. Letisko Poprad - Tatry začne na budúci rok s výstavbou nového parkoviska. Do takmer 100 nových parkovacích miest investuje Letisko Poprad - Tatry z vlastných zdrojov približne 4,5 mil. Sk. Nové parkovisko by malo byť hotové najneskôr pred dokončením nového príletového terminálu. "Predpokladáme, že by sme to otvorili ešte skôr, pretože situácia s parkovaním na letisku je kritická,“ povedal Polerecký.

Popradské letisko čaká v najbližších rokoch ďalšia nevyhnutná investícia v hodnote 0,5 až 0,75 mld. Sk. "Pristávacia a vzletová dráha je bez generálnej opravy už 37 rokov,“ povedal Polerecký. Dráha je v prevádzke od roku 1970, kedy bola otvorená pri príležitosti konania Majstrovstiev sveta v klasickom lyžovaní vo Vysokých Tatrách. Vedenie letiska už začalo s prácami na technickom posúdení stavu dráhy. Peniaze na generálnu opravu dráhy chce letisko získať zo štrukturálnych fondov Európskej únie. "Letisko nedokáže z vlastných zdrojov zaplatiť takúto veľkú investíciu," povedal Polerecký.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu