Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ministerstvo žiada prevod akcií bratislavského letiska z FNM na SR

Bratislavské letisko M. R. Štefánika
Bratislavské letisko M. R. Štefánika

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR (MDPT) navrhlo, aby Fond národného majetku SR (FNM) previedol na rezort dopravy na základe zmluvy výkon práv a povinností akcionára v spoločnosti Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a.s. (BTS).

V rámci pripomienkovania k navrhovanej novele zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby, ktorú plánuje predložiť na rokovanie vlády minister hospodárstva, sa ministerstvo dopravy odvolalo na uznesenie vlády z 13. decembra 2006. To sa týkalo ukončenia privatizácie bratislavského letiska a naloženia s majetkovou účasťou FNM na podnikaní tejto spoločnosti.

Podľa rezortu dopravy vláda uvedeným uznesením, ktoré malo zabezpečiť vhodné prostredie pre trvalo udržateľný rast leteckej dopravy na Slovensku, odporučila FNM uzavrieť s ministerstvom dopravy zmluvu o prevode výkonu práv a povinností do 31. decembra 2006. Keďže táto zmluva nebola dodnes uzatvorená, MDPT navrhlo zapracovať prevod výkonu práv a povinností FNM v BTS na Slovenskú republiku v zastúpení ministerstva dopravy do návrhu novely zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby.

"Podľa názoru legislatívnej rady vlády by išlo o neoprávnený zásah do výkonu práv akcionára a možno takéto navrhované ustanovenie považovať za rozporné s Ústavou SR. Letisko nie je právnickou osobou s charakterom prirodzeného monopolu a nebolo založené rozhodnutím o privatizácii," odmietlo ministerstvo hospodárstva zásadnú pripomienku ministerstva dopravy.

Podľa rezortu hospodárstva text návrhu zákona bol pôvodne doplnený v zmysle pripomienky, ale po jeho prerokovaní v legislatívnej rade vlády bolo toto ustanovenie vypustené. FNM mal k návrhu novely výhradu, že ustanovenie časti návrhu sa vzťahovalo na taký majetok štátu, u ktorého sa vôbec nemôže zmeniť vlastníctvo zo štátu na tretie osoby. V prípade BTS sa totiž vlastnícke právo už zmenilo, keď FNM získal 66-percentný podiel na základnom imaní spoločnosti.

Z predloženého znenia novelizácie nebolo podľa FNM zrejmé, ktorých akcií letiska sa zákaz týka - či 66-percentného podielu vo vlastníctve FNM alebo 34-percentného podielu vo vlastníctve SR, zastúpenej ministerstvom dopravy. Ministerstvo hospodárstva túto pripomienku akceptovalo s tým, že uznesenie vlády z decembra 2006 bolo zmenené uznesením z júla.

Uznesenie vlády z decembra 2006 uložilo ministrovi hospodárstva predložiť na rokovanie vlády návrh zmeny zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby. Ním by sa mala BTS zaradiť medzi strategické podniky, v ktorých musí byť zachovaná trvalá majetková účasť štátu na podnikaní v rozsahu minimálne 51 %. Tohtoročným júlovým uznesením bol tento percentuálny podiel upravený na 34 %, čo zodpovedá majetkovej účasti štátu na podnikaní spoločnosti BTS. Majetkový podiel štátu nebude možné privatizovať a predať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu