Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V prvom polroku odhalili 1073 nelegálne pracujúcich

BRATISLAVA - Počas prvého polroka tohto roka odhalili inšpektoráty práce, úrady práce, daňové úrady a polícia celkovo 1073 nelegálne pracujúcich ľudí.

Najväčší počet "načierno" pracujúcich osôb sa od začiatku januára do konca júna podarilo zistiť inšpektorom práce. Ide o celkovo 585 ľudí, z ktorých v 500 prípadoch si ich zamestnávateľ nesplnil oznamovaciu povinnosť voči Sociálnej poisťovni. Inšpektori práce pritom skontrolovali 11 381 osôb prítomných na pracoviskách. Za nedostatky zistené pri kontrole so zameraním na vyhľadávanie a potieranie nelegálneho zamestnávania uložili inšpektori práce 93 pokút v celkovej výške 1,56 mil. Sk. Uvádza sa to v informácii o vyhľadávaní a potieraní nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania za prvý polrok tohto roka, ktorou by sa mala zaoberať aj vláda.

Pri kontrole nelegálneho zamestnávania sa v prvom polroka tohto roka zamerali inšpektori práce najmä na zamestnávateľov, u ktorých pracovalo do 49 zamestnancov. "V skupine zamestnávateľských subjektov s 1 až 49 zamestnancami sa zistilo 148 osôb nelegálne zamestnaných u fyzických osôb a 156 osôb nelegálne zamestnaných v spoločnostiach s ručením obmedzeným," uvádza sa v správe.

Najviac "načierno" pracujúcich osôb sa pritom odhalilo v odvetví obchodu. Najviac pokút za nelegálne zamestnávanie inšpektori uložili zamestnávateľom, u ktorých pracovalo do 9 zamestnancov. Išlo o 38 podnikateľov ako fyzických osôb a 17 spoločností s ručením obmedzeným.

Ďalších 383 nelegálne pracujúcich zistili v prvom polroku 2007 zamestnanci úradov práce a sociálnych vecí. Ide o 5,3 % z celkového počtu skontrolovaných osôb. "Z celkového počtu zistených nelegálne zamestnávaných osôb bolo zistené nelegálne zamestnávanie 50 evidovaných uchádzačov o zamestnanie, z toho 28 z nich poberalo sociálne dávky," uviedlo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Prezídium Policajného zboru SR vykázalo za prvých šesť mesiacov tohto roka celkovo 102 zistených nelegálne zamestnávaných osôb a daňové úrady odhalili svojimi kontrolami troch nelegálnych pracujúcich.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu