Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Elektrické prepojenie s Ukrajinou by malo stáť 7 miliárd

BRATISLAVA - Prepojenie Slovenska s Ukrajinou jednosmernou spojkou za účelom dovážania ukrajinskej elektrickej energie by malo stáť viac ako 7 mld. Sk.

Ako ďalej povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, výstavbu jednosmernej spojky by mala zabezpečiť Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. (SEPS). Vedenie SEPS už podľa slov svojho hovorcu Igora Galla začalo o tomto projekte rokovať. "Naša spoločnosť sa však k celej veci vyjadrí až po schválení dohody ukrajinskou stranou," doplnil Gallo.

Elektrickú energiu z Ukrajiny by malo Slovensko dovážať od 1. januára 2009. Ako vyplýva z dohody medzi slovenskou vládou a kabinetom ministrov Ukrajiny o vzájomnej spolupráci pri zabezpečovaní dodávok elektriny, ktorú už minulý týždeň slovenská vláda schválila, Slovensko by malo dovážať ročne 2 až 4 terawatthodiny elektrickej energie po dobu najmenej 10 rokov.

Slovenská vláda zdôvodňuje potrebu dovozu elektrickej energie z Ukrajiny kvôli odstaveniu jadrovej elektrárne V1 Jaslovské Bohunice, ktorej prvý blok bol odstavený na konci minulého roka a druhý blok sa musí odstaviť do konca roka 2008. "Do vybudovania nových zdrojov, najmä 3. a 4. bloku Atómovej elektrárne Mochovce, bude totiž Slovensko závislé na dovoze elektriny," vysvetľuje ministerstvo hospodárstva. Za obchodnú oblasť a garantovanie dodávok pre zvýšenie bezpečnosti zásobovania elektrickou energiou bude podľa zmluvy zodpovedať Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s., Jaslovské Bohunice (JAVYS). "Uvedené spoločnosti vytvoria pre možnosť zapojenia súkromného kapitálu do projektu konzorcium," uvádza sa v dohode. JAVYS ako aj SEPS sú štátom kontrolované podniky.

Zatiaľ nemenované ukrajinské spoločnosti by mali zabezpečiť energetickú trasu a technické zabezpečenie projektu, pričom môžu podľa dohody vytvoriť pre vstup súkromného kapitálu do tohto projektu konzorcium. Dohoda medzi Ukrajinou a Slovenskom by mala platiť minimálne 10 rokov, pričom keď ju ani jedna strana nevypovie šesť mesiacov pred ukončením platnosti, automaticky sa predlžuje o jeden rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu