Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Minimálna mzda porastie rovnakým tempom ako priemerný plat

TISOVEC - Minimálny zárobok by sa mal v budúcnosti zvyšovať najmenej rovnakým tempom ako priemerná nominálna mzda. Najnižší plat sa však upraví podľa stanoveného vzorca až po tom, čo sa na jeho zmene nedohodnú sociálni partneri.

Nový spôsob úpravy minimálnej mzdy dnes schválila vláda Roberta Fica, uplatňovať by sa mal začať od budúceho roka. Predlohu musí ešte schváliť parlament.

Minimálna mzda od októbra stúpne o 500 korún na 8100 korún. Od roku 2009 by sa mala zvyšovať každoročne od januára, na budúci rok sa s jej úpravou nepočíta.

O zvyšovaní minimálnej mzdy by mali v budúcnosti rokovať najskôr zástupcovia zamestnávateľov a odborári. Ak sa nedohodnú, mieru navýšenia najnižšieho zárobku v hospodárstve navrhne na rokovanie tripartity ministerstvo práce. Pokiaľ sociálni partneri neprijmú ani návrh ministerstva, minimálna mzda sa navýši od januára nasledujúceho roka o mieru rastu priemernej nominálnej mzdy za rok, ktorý predchádza návrhu na úpravu minimálnej mzdy. Napríklad za minulý rok sa priemerná nominálna mzda zvýšila o osem percent na 18.761 Sk.

Na minimálnu mzdu je v súčasnosti naviazaných vyše 40 rôznych noriem, odvíjajú sa od nej napríklad minimálne vymeriavacie základy pre zamestnancov a živnostníkov pri odvodoch do Sociálnej poisťovne a na zdravotné poistenie. O odpútaní minimálnej mzdy od viacerých predpisov diskutujú odborníci v tripartitnej komisii.

Sociálnym partnerom sa zvyčajne nedarí nájsť pri vyjednávaniach o minimálnej mzde kompromis. Zástupcovia zamestnávateľov sa už skôr vyslovili za jej zrušenie. Vláda Roberta Fica chce naopak postupne zvýšiť minimálny zárobok až na 60 percent priemernej mzdy, ktorá v druhom štvrťroku dosiahla 19.598 korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu