Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Investori v Tornali napriek vysokej nezamestnanosti nemajú dosť ľudí

TORNAĽA - Noví investori v meste Tornaľa majú napriek vysokej nezamestnanosti v regióne problémy s nedostatkom pracovníkov. Pôvodne malo päť firiem priniesť do konca roka 700 nových pracovných miest, z tohto počtu sa doteraz podarilo zamestnať iba necelých 200 ľudí. Nedostatku pracovníkov čelia napriek krachu odevnej spoločnosti Ozety najmä firmy zamerané na výrobu textilu.

Napríklad talianska spoločnosť Airflyght plánovala zamestnať až 240 pracovníkov. Koncom augusta však pracovalo v Tornali pri výrobe konfekcie iba 44 ľudí. "Nie je príliš veľký záujem," povedal Arpád Kudlák z firmy Gemer Slovakia, ktorá pre Airflyght robí ekonomické a personálne poradenstvo. Súčasní zamestnanci navyše doteraz plnia plánovanú normu priemerne iba na 60 percent a firma im preto podľa Kudláka vypláca iba minimálnu mzdu.

O bývalých pracovníkov Ozety má záujem aj textilná firma Gemtex z Rožňavy. O niektoré z ponúkaných 150 pracovných miest však prejavilo záujem iba niekoľko ľudí.

Podľa zástupcu primátora Tornale Gyulu Mészárosa nedostatok pracovníkov hlásia aj ďalšie firmy. "Ľudia z Ozety dostali odstupné a zatiaľ sa nehýbu," myslí si viceprimátor. Očakáva, že po niekoľkých týždňoch sa peniaze prepusteným ľuďom minú a začnú sa zaujímať o nové zamestnanie.

Od množstva a kvality zamestnancov sa budú odvíjať aj plány talianskej firmy Airflyght. Pokiaľ získa dostatok ľudí, plánujú majitelia do Tornali preniesť aj výrobu z maďarského Putnoku.

Z piatich investorov, ktorí mali do konca tohto roka v meste podnikať, prišla do Tornale maďarská AVE, ktorá odkúpila 70 percentný podiel v mestských službách. Pozemok na rozšírenie výroby v týchto dňoch od mesta kupuje belgická strojárenská firma LVD S2. Zatiaľ s desiatkou z plánovaných 50 zamestnancov funguje firma Fábry zameraná na výrobu a predaj alternatívnych palív. Podľa Mészárosa naopak nepríde nemecká spoločnosť Mayser s výrobou technického textilu, radnica však údajne rokuje s ďalšími investormi.

Nezamestnanosť v okrese Revúca patrí dlhodobo k najvyšším na Slovensku. Bez práce tu bola koncom augusta približne štvrtina ľudí v produktívnom veku. Podľa riaditeľky odboru služieb zamestnanosti Ľubici Martinove je po prepúšťaní v skrachovanej Ozete v samotnej Tornali bez práce asi 27 percent ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu