Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Prvou bankovou ombudsmankou na Slovensku sa stala Eva Černá

Prvá banková ombudsmanka Eva Černá
Prvá banková ombudsmanka Eva Černá (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Zlepšenie a skvalitnenie služieb pre klientov bánk je cieľom zriadenia inštitútu bankového ombudsmana Slovenskej bankovej asociácie (SBA). Inštitút funguje od začiatku septembra a prvou bankovou ombudsmankou na Slovensku sa stala Eva Černá.

Ako na dnešnej tlačovej besede uviedla, vo funkcii chce využiť dlhoročné skúseností pri pomoci ľuďom. Môže sa na ňu obrátiť každý klient bankovej inštitúcie, ktorému sa nepodarí problém vyriešiť s bankou. Bankový ombudsman na základe posúdenia stanovísk svojho tímu odborníkov na finančníctvo a právo vydá odporúčanie ako riešiť spor. Jeho činnosť nemá nahradiť súdy alebo rozhodcovské súdy, má sprostredkovať riešenie sporov a zároveň zvyšovať právne povedomie a informovanosť verejnosti o finančných produktoch. O svojich výsledkoch bude pravidelne informovať v ročných správach.

Ombudsman by mal rozhodnúť v ťažších prípadoch do troch mesiacov, vo veľmi komplikovaných prípadoch do pol roka. Všetci klienti, ktorí neúspešne riešili svoj spor s bankami a zatiaľ sa neobrátili na súd môžu o pomoc požiadať e-mailom na adrese: ombudsman@bankovyombudsman.sk alebo telefonicky na čísle: 02/ 57 205 309. Písomne treba sťažnosti posielať na adresu: Rajská 15/A, 811 08 Bratislava. Bankového ombudsmana môžu navštíviť aj osobne, každú stredu od 9:00 do 17:00 v jeho sídle na Rajskej, kde po prvýkrát úraduje 12. septembra. Podrobnosti sú zverejnené aj na internetových adresách: sbaonline.sk a bankovyombudsman.sk.

Černá predpokladá, že mesačne sa im podarí vyriešiť približne 150 podnetov. Podľa štatistík bánk by najčastejšími prípadmi ombudsmana mali byť reklamácie na nesprávne platby, neoprávnené poplatky, dlhé schvaľovanie úverov, problémy s platobnými kartami a ďalšie.

Bankový ombudsman bude nezávislý od bánk, ktoré nebudú mať dosah na jeho rozhodnutia, uviedol na dnešnej tlačovej besede výkonný riaditeľ SBA Ladislav Unčovský. Je síce financovaný z prostriedkov SBA, Unčovský však vylučuje konflikt záujmov. O potrebe zriadiť tento inštitút diskutovali banky združené v SBA vyše rok a pol. Pre Evu Černú sa rozhodli pre jej dlhoročné aktivity v prospech ochrany spotrebiteľov či sociálne slabších jednotlivcov a rodín. SBA, ktorej 25 členov reprezentuje takmer 100-percent slovenského bankového sektora, zriadením bankového ombudsmana nasleduje príklad väčšiny európskych krajín. Napríklad vo Veľkej Británii a Írsku zriadil bankového ombudsmana štát. Častejšie však túto neplatenú službu pre klientov vytvoria samotné banky, je tomu tak napríklad v Poľsku, Nemecku, Rakúsku či v Taliansku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu