Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Medziročný rast cien výrobcov v júli zostal na 1,3 percenta

BRATISLAVA - Priemyselní výrobcovia na Slovensku v júli medziročne zvýšili ceny o 1,3 percenta. Ceny výrobcov tak rástli rovnakým tempom ako v predchádzajúcich dvoch mesiacoch.

Počas júla výrobné ceny stúpli o 0,5 percenta, zatiaľ čo v júni sa medzimesačne zvýšili o 0,3 percenta, informoval dnes Štatistický úrad. Ceny elektriny, plynu, pary a teplej vody zrýchlili tempo rastu na 4,1 percenta z júnových 3,9 percenta. Nerastné suroviny zlacneli o 4,8 percenta.

Bez započítania nerastných surovín a energetiky klesli výrobné ceny v priemysle ku koncu siedmeho mesiaca medziročne o 0,8 percenta. V závere júna sa znížili o 0,5 percenta. Ceny rafinérskych ropných produktov boli v júli o 14,4 percenta nižšie ako vlani, zatiaľ čo v šiestom mesiaci medziročne klesli o 12,6 percenta.

Ceny výrobcov Štatistický úrad zisťuje bez dane z pridanej hodnoty a spotrebných daní. Tempo medziročného rastu cien stavebných prác sa v júli mierne spomalilo na 3,8 percenta z júnových štyroch percent. Ceny poľnohospodárskych výrobkov stúpli o 2,2 percenta po júnovom poklese o 2,5 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu