Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Europass: Zjednoduší vám hľadanie práce!

(Zdroj: Nový Čas)

Chceli by ste pracovať alebo študovať v zahraničí? Pokiaľ sa obávate, že vám nový šéf, škola alebo organizácia neuzná vzdelanie alebo prax, vybavte si europass. Ide o medzinárodne uznávaný doklad, ktorý vám uľahčí a zjednoduší pohyb za prácou alebo štúdiom v rámci Európskej únie.

Podľa Miroslavy Hiľovskej z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Humennom, vznikol europass kvôli zjednoteniu systému uchádzania sa o prácu alebo štúdium, ale i sprehľadneniu druhov kvalifikácií v krajinách EÚ. Pozostáva z 5 častí, no každý sa môže rozhodnúť, ktoré chce použiť, a ktoré nie.

„Sú to formuláre, ktoré sú obdobou našich dokumentov, ako je napríklad životopis. V praxi to znamená, že ich posielate alebo prinášate osobne zamestnávateľovi alebo škole, keď sa zaujímate o nejakú prácu, štúdium alebo odbornú prípravu v krajinách EÚ,“ vysvetľuje Hiľovská. Ich vyplnenie je bezplatné.

Z ČOHO SA SKLADÁ EUROPASS?


1. Europass – životopis
Životopis si vyplňujete sami, v jazyku krajiny,kam chcete vyraziť za prácou či štúdiom. Nepotrebujete k nemu žiadne potvrdenia.

2. Europass – jazykový pas
Poskytuje prehľad o úrovni vašich jazykových znalostí. Nepotrebujete k tomu žiadne osvedčenia (môžete ich však priložiť), ale svoju jazykovú úroveň si môžete otestovať sami. Hodnotenie je vytvorené podľa európskych štandardov.

3. Europass – mobilita
Zaznamenáva študijné stáže v Európe, ktoré ste absolvovali. Patrí sem napr. pobyt v rámci výmenného programu, odborná prax v zahraničí alebo dobrovoľná práca v „mimovládkach“. Tento dokument by vám na vašu žiadosť mali vyplniť tí, ktorí vás tam vyslali – škola, zamestnávateľ a hostiteľská organizácia.

4. Dodatok k diplomu
Tento dokument vydávajú absolventom vysoké alebo vyššie odborné školy. Dodatok nenahrádza diplom, ale uľahčí jeho posúdenie a uznanie v zahraničí. Od roku 2005 by ho mali dostávať všetci absolventi VŠ automaticky s diplomom.

5. Dodatok k osvedčeniu
Potvrdzuje odborné vzdelanie a kvalifikáciu (patrí sem vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list, vysvedčenie o maturitnej skúške). Tento doklad vám vydá inštitúcia, kde ste vzdelanie absolvovali.

Europass na internete:
www.minedu.sk/povodna/SUDV/EUROPASS/europass.htm
www.europass.cedefop.europa.eu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu