Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Príčinou nekvalitných čínskych výrobkov je vykorisťovanie v továrňach

PEKING - Vykorisťovanie robotníkov v čínskych továrňach je jednou z kľúčových príčin, prečo sa do sveta vyvážajú nebezpečné hračky, uviedla v utorok organizácia pre ochranu pracovných práv so sídlom v USA.

Organizácia China Labour Watch uskutočnila prieskum v ôsmich čínskych fabrikách, ktoré dodávajú hračky pre veľké medzinárodné spoločnosti a konštatovala, že jej robotníkov pravidelne vykorisťujú. Prieskum organizácie trval 8 mesiacov.

"Multinárodné korporácie požadujú lacné produkty, pričom zabúdajú na sociálnu zodpovednosť," uviedla China Labour Watch vo svojej správe. Pre krátkozraký prístup korporácie ignorujú bezpečnosť a pracovné podmienky vo svojich dodávateľských fabrikách. Nakoniec aj oni za to možno zaplatia, konštatuje organizácia so sídlom v New Yorku, ktorá uskutočnila 8-mesačný prieskum v čínskych fabrikách dodávajúcich hračky pre veľké firmy ako Disney, Hasbro a Fox TM. V snahe udržať si zisky musia dodávateľské fabriky v Číne často znížiť ceny, aby si udržali kontrakty. Zo zneužívania nemožno viniť len výrobcov, hlavným vinníkom sú nízke ceny, uvádza ďalej správa.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že robotníci v čínskych fabrikách pracujú často bez pracovných zmlúv, dôchodkového alebo zdravotného poistenia a továrne od nich požadujú nadčasy. Počas hlavnej sezóny trvá pracovný deň 10 až 14 hodín a zamestnanci nedostanú za nadčasy voľno, na ktoré majú nárok. Ich zárobky sú nezriedka pod úrovňou minimálnej mzdy. V práci sú tiež vystavovaní slovnému a niekedy fyzickému zneužívaniu a sexuálnemu obťažovaniu, ako aj škodlivým chemikáliám v zle vetraných miestnostiach. V prípade zranení nedostávajú ani spravodlivé odškodné. Niektoré fabriky zamestnávajú tiež pracovníkov mladších než 16 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu