Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hasiči a horská služba by mali mať sociálne výhody ako policajti

BRATISLAVA - Hasiči a horskí záchranári by mali mať od budúceho roka nárok na výsluhové dôchodky a ďalšie sociálne výhody, aké majú policajti či vojaci. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorú dnes na návrh ministerstva vnútra schválila vláda. O zákone bude ešte rozhodovať parlament.

Hasiči a členovia Horskej záchrannej služby by mohli dostávať výsluhový dôchodok po pätnástich odpracovaných rokoch. Podľa návrhu novely by im ho štát vyplácal po dovŕšení 55. narodenín, po uplynutí prechodného obdobia by sa mala táto hranica v roku 2010 znížiť na 50 rokov. Riadny dôchodkový vek je v súčasnosti u mužov 62 rokov, čo bude po prechodnom období platiť aj pre ženy.

Na policajtov, vojakov, príslušníkov Slovenskej informačnej služby či väzenských strážcov sa nevzťahuje zákon o sociálnom poistení. Príslušníci silových zložiek sú tak oslobodení od platenia odvodov a dôchodky dostávajú podľa osobitného zákona.

Potrebu priznať hasičom a horským záchranárom výsluhové dôchodky a ďalšie výhody - napríklad invalidný výsluhový dôchodok či odchodné - ministerstvo v návrhu odôvodňovalo tým, že ich zamestnanie je podobne fyzicky a psychicky náročné ako povolanie policajtov a vojakov.

Policajti majú v súčasnosti nárok na doživotný výsluhový dôchodok po 15 odpracovaných rokoch vo výške 30 percent zo základu, ktorý sa vypočíta zo služobného platu. Po 30 odslúžených rokoch sa dôchodok môže zvýšiť až na 60 percent základu, čo by malo platiť aj v prípade hasičov a horskej služby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu