Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Diaľničná spoločnosť môže prísť o 600 miliónov!

Práce na diaľničnom úseku Mengusovce-Jánovce.
Práce na diaľničnom úseku Mengusovce-Jánovce.

BRATISLAVA - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) by mohla prísť o 600 miliónov korún, ktoré získala z fondov Európskej únie na stavbu jedného z úsekov diaľnice po Vysokými Tatrami.

Dôvodom je porušenie zákona o verejnom obstarávaní, ktoré odhalila kontrola ministerstva financií. Informovala o tom dnes Slovenská televízia. NDS však tvrdí, že súťaž bola v poriadku, a proti výsledkom kontroly sa ešte môže odvolať.

Tender na výstavbu tretej etapy úseku Mengusovce-Jánovce organizovala NDS v roku 2005. Súťaž o 11-kilometrový úsek pri Poprade vyhralo konzorcium firiem vedené českou spoločnosťou Stavby silnic a železnic.

"Boli tam zistené porušenia zákona o verejnom obstarávaní ohľadom výberu úspešného uchádzača. Porušení bolo viac," povedala hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie Helena Fialová. Víťaz tendru mal byť podľa úradu pre nesplnenie podmienok zo súťaže vylúčený. "Na základe mojich informácií je to zatiaľ v poriadku," poznamenal riaditeľ NDS Igor Choma. Národná diaľničná spoločnosť spravuje diaľničnú sieť v krajine.

Náklady na celý úsek dosahujú 800 miliónov korún, z toho tri štvrtiny uhradila Európska únia. "Tieto finančné prostriedky by bolo potrebné vrátiť," povedal hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál. Ďalšie podrobnosti o výsledkoch kontroly však neposkytol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu