Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Výstavba a obnova bytov pohltí vyše 50 miliárd

BRATISLAVA - Celkový objem stavebnej produkcie v oblasti výstavby a obnovy bytov by mal na Slovensku pri účasti všetkých zdrojov krytia v tomto roku dosiahnuť v bežných cenách viac ako 53 mld. Sk.

Predpokladá to Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR. Na obnovu bytového fondu, novú bytovú výstavbu a výstavbu technickej vybavenosti v roku 2007 by podľa neho z rôznych druhov úverov a dotácií malo smerovať takmer 35,5 mld. Sk a z vlastných zdrojov fyzických a právnických osôb ďalších zhruba 17,7 mld. Sk.

Z predpokladanej sumy 35,5 mld. Sk vo forme úverov a dotácií by si mala obnova bytového fondu podľa MVRR SR vyžiadať vyše 18 mld. Sk, z toho 17,3 mld. Sk prostredníctvom úverov v podobe hypoték, stavebného sporenia a pôžičiek zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Na novú bytovú výstavbu má prostredníctvom úverov a dotácií smerovať 17,3 mld. Sk, z čoho najviac zdrojov, a to 7,2 mld. Sk majú tvoriť hypotekárne úvery. Zo ŠFRB a vlastných zdrojov by malo plynúť do novej výstavby 4,1 mld. Sk a cez stavebné sporenie 4 mld. Sk.

Dotácie na obstarávanie nájomných bytov a iné úvery na účely bývania by mali predstavovať po 1 mld. Sk. Popri tom výstavba technickej vybavenosti by mala stáť 161,5 mil. Sk.

Súčasťou týchto prostriedkov je aj štátna podpora bývania vo výške 6,1 mld. Sk, s čím počíta aj tohtoročný štátny rozpočet. ŠFRB má na tento účel vyčlenených takmer 2,5 mld. Sk, program rozvoja bývania skoro 1,7 mld. Sk, z toho pre obce na výstavbu nájomných bytov a technickú vybavenosť, vrátane rómskych osád, pripadá 1,25 mld. Sk. Štátna prémia k stavebnému sporeniu by mala predstavovať 1,3 mld. Sk a štátny príspevok k hypotekárnym úverom 690 mil. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu