Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Tempo rastu priemyslu sa spomalilo na 12 percent

BRATISLAVA - Medziročné tempo rastu slovenského priemyslu sa v júni spomalilo na 12 percent z májových 17,4 percenta.

Nárast výroby dopravných prostriedkov, ktorá je hlavným ťahúňom ekonomiky, sa mierne zvoľnil v šiestom mesiaci na 70,5 percenta z májových revidovaných 76,1 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad.

Priemyselná výroba po očistení od baníctva a výroby a rozvodu energií, spomalila v júni tempo rastu na 15,6 percenta z 18,7 percenta v máji. Najväčší prírastok si udržala výroba dopravných prostriedkov, ktorú zastupujú závody automobiliek Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a KIA Motors.

Ťažba nerastných surovín v šiestom mesiaci roka medziročne stúpla o 2,4 percenta po májovom náraste o 2,9 percenta. Výroba a rozvod elektriny plynu a vody v júni naopak klesla o 14,8 percenta v porovnaní s revidovaným nárastom o 8,4 percenta v predchádzajúcom mesiaci.

Kumulatívne za prvých šesť mesiacov roka si priemysel polepšil medziročne o 14,9 percenta.


Rast stavebnej produkcie sa v júni spomalil na 1,7 pct.


BRATISLAVA - Slovenské stavebníctvo v júni spomalilo tempo medziročného rastu na 1,7 percenta z májových päť percent. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Produkcia v novej výstavbe, rekonštrukcii a modernizácii vzrástla v šiestom mesiaci roka o 2,9 percenta po májovom náraste o 6,3 percenta.

V absolútnom vyjadrení dosiahla hodnota stavebnej produkcie v júni v bežných cenách 14,45 miliardy korún oproti 13,89 miliardy korún v máji. Po zohľadnení sezónnych vplyvov bola júnová stavebná produkcia o 1,7 percenta nižšia ako v predchádzajúcom mesiaci. Kumulatívne od januára do konca júna stavebná produkcia v stálych cenách vzrástla medziročne o 12,2 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu