Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pri Šuranoch postavia 12 veterných turbín

ŠURANY - Minimálne 12 veterných turbín na výrobu elektrickej energie začne už v tomto roku stavať pri Šuranoch banskobystrická firma Wind Energie. Investíciu za viac ako 50 miliónov eur (asi 1,7 miliardy korún) bude financovať švajčiarska banka UBS.

Veterný park postavia medzi obcami Podhájska, Radava a Vlkas. ČTK to potvrdili starostovia dotknutých obcí. Wind Energie je prepojená na rakúsku spoločnosť Ökoenergie Beteiligungs z Obersdorfu.

"Firma už vykupuje od obyvateľov pozemky," povedal starosta Radavy Marian Chrenko. Za umiestnenie stometrových stožiarov s vrtuľami bude investor dotknutým obciam preplácať náklady na verejné osvetlenie. Podľa starostu Vlkasa Imricha Slováka získa obec aj nájomné 200.000 korún ročne. Každá z turbín má mať výkon viac ako dva megawatty. Najviac stožiarov, sedem, bude postavených práve v katastri obce Vlkas, tri budú v katastri Podhájskej a minimálne dva v katastri Radavy.

Podľa konateľa Wind Energie Milana Melišeka už firma podpísala so samosprávami aj ďalšiu zmluvu o umiestnení veternej elektrárne, tentoraz pri obci Demandice v okrese Levice. Tam by malo v budúcnosti stáť 23 stožiarov s elektrickými generátormi. Zatiaľ čo pri Šuranoch už prebehlo aj posudzovanie vplyvu stavby na životné prostredie (EIA) a podľa Melišeka začnú stavať už v tomto roku, pri Demandiciach sa celý povoľovací proces iba začína.

O stavby veterných turbín je čoraz väčší záujem. Koncom minulého roka oznámila takýto zámer aj rakúska spoločnosť Bewag, ktorá chce investovať do týchto zariadení na strednom Slovensku. Firma už vytipovala lokality v okresoch Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a Krupina, kde by malo stáť spolu sto stožiarov. Investor v súčasnosti preveruje veterné podmienky v lokalitách.

Veterné elektrárne pribúdajú v celej Európe. Najviac ich vybudovalo Nemecko, kde ich ročný výkon dosahuje necelých 17.000 megawattov. Na Slovensku existujú v súčasnosti tri parky veterných elektrární - neďaleko Senice pri obci Cerová, pri Myjave a na Kysuciach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu