Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Popredný výrobca autobusov v USA zvažuje výrobu v Košiciach

BRATISLAVA - Jeden z najväčších amerických výrobcov autobusov Blue Bird zvažuje, že v Košiciach postaví montážny závod. Spoločnosť a mesto by v priebehu tohto mesiaca mali podpísať memorandum o spolupráci, ktoré by mohlo vyústiť do založenia spoločného podniku.

S odvolaním sa na vyjadrenie predstaviteľa mesta a zástupcu výrobcu to dnes napísal denník Sme. V prípade uskutočnenia investície by firma zamestnala približne 500 ľudí.

"Aj keď Blue Bird je známy predovšetkým výrobou školských autobusov, v závode by mali podľa dostupných informácií montovať autobusy pre mestskú hromadnú dopravu," poznamenal Sme. Partnerom v spoločnej americko-slovenskej firme má byť Dopravný podnik mesta Košice, ktorý je vo vlastníctve mesta.

"Stále prebiehajú rokovania, memorandum sa ešte len pripravuje, takže by bolo predčasné hovoriť o podrobnostiach," povedal námestník primátora Košíc Jozef Filipko.

Záujem o uskutočnenie investície potvrdil konateľ spoločnosti Tradex International Corporation, ktorá výrobcu autobusov zastupuje na trhoch východnej Európy. "Východnému Slovensku ponúkame výrobu, ktorá poskytne široké spektrum pracovných príležitostí," poznamenal Lou Babjak. Tri štvrtiny produkcie zo závodu by mali smerovať na trhy východnej Európy. Výšku investície nespresnil.

Výrobca by mal poskytnúť know-how, technické partnerstvo a zaškolenie personálu do montáže autobusov z dovezených komponentov. Postupne by sa mali na východnom Slovensku vyrábať nielen rôzne verzie autobusov, ale aj súčiastky, poznamenal Sme.

Slovensko v uplynulých rokoch prilákalo investície hlavne do automobilového priemyslu, ako aj do výroby elektroniky. Automobilky Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a KIA Motors, ktoré postavili svoje závody v krajine, nasledovali tiež výrobcovia súčiastok. boa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu