Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sociálna poisťovňa zaplatila sporiteľom penále takmer pol milióna korún

Sociálna poisťovňa
Sociálna poisťovňa

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) v prvom polroku zaplatila sporiteľom penále v celkovej výške 449.533 korún za to, že sa oneskorila v zaslaní peňazí na ich súkromný penzijný účet.

Penále v priemernej výške päť korún vyplatila 86.432 ľuďom z celkovo vyše 1,5 milióna klientov dôchodkových správcovských spoločností (DSS). ČTK o tom informovala Lýdia Výborná z tlačového oddelenia poisťovne. Výšku sankcie pre SP zákon od januára výrazne znížil.

Penále tvorilo len nepatrnú časť zo sumy 9,51 miliardy Sk, ktorú poisťovňa od januára do júna previedla na dôchodkové účty klientov DSS. "Zasielanie penále prebieha automaticky," povedala Výborná. Podľa zákona ho totiž poisťovňa musí sama vypočítať a uhradiť.

SP okrem vyplácania dôchodkov vyberá tiež povinné sociálne odvody. Ľuďom, ktorí sa rozhodli sporiť na penziu v DSS, poisťovňa polovicu dôchodkových odvodov odvádza na penzijné účty. Ak to nestihne v stanovenom termíne, musí okrem príspevku zaplatiť sporiteľovi aj penále. Vlani tak zo svojho správneho fondu uhradila 4,57 milióna Sk.

Sankčný úrok v súčasnosti dosahuje 4,75 percenta ročne z výšky príspevku, ktorý poisťovňa včas neodviedla na penzijné účty. Do konca vlaňajška pritom Národná banka Slovenska ako kontrolný úrad mohla prikázať Sociálnej poisťovni, aby sporiteľom vyplatila penále vo výške vyše 18 percent ročne za meškajúce platby. Výšku sankcie od začiatku tohto roka znížil parlament novelou zákona.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu