Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Súkromné poisťovne sa proti krokom Valentoviča bránia petíciou

Minister Valentovič presadzuje prísnejšie pravidlá hospodárenia v oblasti zdravotného poistenia
Minister Valentovič presadzuje prísnejšie pravidlá hospodárenia v oblasti zdravotného poistenia (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Súkromné zdravotné poisťovne sa proti prísnejším pravidlám hospodárenia, ktoré v oblasti zdravotného poistenia presadzuje minister zdravotníctva Ivan Valentovič, chcú brániť petíciou.

Organizátori očakávajú, že by ju mohlo podpísať viac ako 100.000 ľudí. Podporili ju aj viaceré osobnosti, napríklad humorista Milan Lasica, ekonóm Eugen Jurzyca, či bývalý minister zdravotníctva Tibor Šagát. Valentovič svoje kroky už skôr obhajoval snahou získať viac peňazí pre zdravotníkov.

"Takýto zámer významne zhoršuje predpoklady na poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti," povedal o pripravovaných opatreniach ministerstva zdravotníctva Eduard Kováč, ktorý zastupuje štyri súkromné zdravotné poisťovne. Poisťovne by totiž po novom mohli minúť na vlastnú správu len tri percentá z vybraných peňazí a nie štyri percentá, ako v súčasnosti. Minister im navyše plánuje zakázať tvorbu zisku.

Súkromné zdravotné poisťovne sa už aj v minulosti bránili, že zákaz zisku je nezákonný zásah do podnikateľského prostredia. Zníženie limitu správneho fondu zase údajne ohrozí kvalitu služieb pre poistencov.

Podporovatelia petície odmietli aj postoj premiéra Roberta Fica, ktorý opakovane vyhlásil, že pre zdravotníctvo by bolo najlepšie, ak by peniaze ambulanciám či lekárom rozdeľovala len jedna a nie šesť zdravotných poisťovní.

"Jednoducho som za to, aby ľudia mali možnosť výberu," povedal Lasica o dôvodoch, prečo podporil petíciu. "Ak by sme chceli prejsť na jednu poisťovňu, tak by sme museli vyvlastniť poisťovne súkromné, a to by pre krajinu znamenalo väčšie straty než prínosy," dodal Jurzyca.

Petíciu, ktorú budú môcť ľudia od stredy podpisovať vo viacerých slovenských mestách, podporil aj známy lekár Peter Krištúfek, či predseda Študentskej rady vysokých škôl Jaroslav Juriga.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu