Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Po prijatí eura zničí NBS asi 600 miliónov bankoviek a mincí

BRATISLAVA - Slovensko bude musieť po prijatí eura svoju menu zlikvidovať. Bankovky sa spália, mince znehodnotia. Sťahovanie slovenskej meny by sa malo začať ešte pred 1. januárom 2009. Z obehu by sa malo stiahnuť 148,2 milióna kusov slovenských bankoviek a 453 miliónov kusov slovenských mincí.

Ničenie slovenských bankoviek a mincí zabezpečí Národná banka Slovenska (NBS), uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa NBS Jana Kováčová. Väčšina slovenských bankoviek by mohla byť zničená v zariadeniach NBS. Ak bude nutné vo veľmi krátkom čase zničiť veľké množstvo bankoviek, je NBS pripravená o spálení bankoviek rokovať so spoločnosťou U. S. Steel. Ako ďalej informovala Kováčová, na ničenie mincí NBS nemá vlastné technické zariadenia.

Mince sa budú fyzicky deformovať tak, aby nemohli byť znovu predložené na výmenu. Národná banka Slovenska predpokladá, že pri ničení slovenskej meny bude spolupracovať s mincovňou v Kremnici. Keďže kov sa nebude dať použiť na eurové mince, bude slúžiť ako druhotná surovina na iný účel.

Slovenská mena sa bude ničiť aj po 1. januári 2009. Podľa skúsenosti z krajín eurozóny sa v prvých piatich dňoch z obehu stiahne 90 percent domácej meny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu