Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

O vybudovanie mýtneho systému sa zaujímajú desiatky firiem

BRATISLAVA - Podklady k tendru na zhotoviteľa systému elektronického mýta na Slovensku si podľa predbežných údajov vyžiadalo 36 záujemcov.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) predpokladá, že ich konečný počet sa bude pohybovať okolo štyroch desiatok. ČTK o tom dnes informoval projektový manažér NDS Ján Lukáč. Zaregistrovaní záujemcovia majú do 30. augusta predložiť dokumenty, na základe ktorých NDS posúdi, či spĺňajú podmienky pre účasť v tendri.

O prístup k súťažným dokumentom mohli firmy požiadať do dnešného poludnia, záujem by mala NDS definitívne poznať na budúci týždeň. "V etape registrácie prevládajú individuálne subjekty," poznamenal Lukáč. Vzhľadom na charakter zákazky NDS predpokladá, že budú vznikať združené skupiny - konzorciá, dodal.

NDS očakáva, že vybudovanie systému na výber mýta, ktorý by sa mal spustiť od roku 2009, vyjde na 20 miliárd korún bez dane z pridanej hodnoty. Firma bude zaregistrovaným uchádzačom poskytovať do 17. augusta odpovede na ich otázky ohľadne kvalifikačných podkladov. Neskôr vyzve na predloženie ponuky najviac piatich záujemcov. Obálky s ponukami by mali otvoriť 7. decembra.

Elektronické mýto budú platiť autobusy a nákladné autá s hmotnosťou nad 3,5 tony za jazdu po diaľniciach, rýchlostných cestách a vybraných súbežných komunikáciách. Celkovo by malo byť spoplatnených asi 2400 kilometrov ciest. Víťaz tendra bude môcť prevádzkovať systém 13 rokov, rok bude mať na jeho výstavbu. Opcia mu umožní predĺžiť zmluvu o ďalších päť rokov.

Záujem o vybudovanie mýtneho systému na Slovensku už ohlásil rakúsky Kapsch, francúzsky Sanef, nemecký Siemens a slovensko-nemecké konzorcium sesterských firiem Satellic a Slovak Telekom.

Sadzba mýtneho za prejazd diaľnice alebo inej vybranej cesty bude od 1,9 do 6,23 koruny za kilometer. Osobné autá by mali prejsť na mýtny systém od roku 2013, dovtedy budú naďalej využívať diaľničné známky. Na vyberanie elektronického diaľničného mýta by mali dozerať dve stovky členov mýtnej polície, ktorú navrhlo zriadiť ministerstvo dopravy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu