Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovensko splnilo hlavnú podmienku na vstup do Schengenu

Hranica medzi Slovenskom a Ukrajinou.
Hranica medzi Slovenskom a Ukrajinou.

BRATISLAVA - Slovensku sa podarilo dostatočne zabezpečiť hranicu s Ukrajinou, čím krajina splnila najdôležitejšiu podmienku Európskej únie na vstup do schengenského priestoru.

V rámci neho sa občania európskych krajín nemusia podrobovať hraničným kontrolám. Uviedla to dnes televízia Markíza s odvolaním sa na neoficiálnu hodnotiacu správu Bruselu. Slovensko by sa malo začleniť do Schengenu v posledný deň tohto roka, definitívne by sa o tom malo rozhodnúť v novembri. "Slovenská republika bude veľmi príjemne prekvapená výsledkami tejto správy," povedal pre televíziu veľvyslanec Slovenska pri EÚ Maroš Šefčovič. "Je tu priestor na určitý výdych po siedmych mesiacoch vážneho chmúrenia," doplnil minister obrany Robert Kaliňák.

Slovensko podľa správy údajne urobilo výrazný posun oproti vlaňajšku, keď malo viacero nedostatkov a patrilo medzi najmenej pripravené krajiny. V správe, ktorú Brusel vypracoval po júnovej kontrole východnej hranica, sa však stále poukazuje na nedostatky, ktoré musí Slovensko na hranici dotiahnuť. Mal by sa ešte zvýšiť počet policajtov, ktorí budú ovládať cudzie jazyky, treba tiež dokončiť hraničný priechod v Ubli, rozšíriť priesek lesa na hranici a dovybaviť vzdušnú ochranu hraníc, uviedla Markíza.

Vstup Slovenska do Schengenu od začiatku budúceho roka môže tiež skomplikovať nepripravenosť súčasných krajín Schengenu, ktoré podľa televízie nie sú dostatočne pripravené na pripojenie k novému informačnému systému. Ide o Belgicko, Dánsko, Fínsko, Grécko, Holandsko, Island, Nórsko, Španielsko a Taliansko.

Slovensko musí okrem zabezpečenia hranice s Ukrajinou pripraviť na Schengen aj svoje letiská. Tie bude hodnotiaca komisia únie kontrolovať v septembri. Minister dopravy Ľubomír Vážny ešte v apríli uisťoval, že Slovensko letiská do príchodu komisie pripraví. Hraničné kontroly na letiskách by sa mali pre občanov krajín Schengenu zrušiť od apríla budúceho roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu