Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovensko žaluje EK pre pokutu za vysoké zásoby

BRATISLAVA - Slovensko zažaluje Európsku komisiu pre pokutu 3,6 milióna eur (122 miliónov korún), ktorú komisia krajine udelila za nadmerné zásoby niektorých poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov pred vstupom do Európskej únie.

Novinárom to dnes povedal minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. Sankciu však Slovensko napriek žalobe v štyroch splátkach zaplatí.

"Vláda odsúhlasila, že podáme žalobu najmä preto, že postup komisie nepovažujeme za úplne v poriadku," povedal Jureňa. Slovensko malo podľa ministra za údajne vysoké zásoby pôvodne zaplatiť 30,3 milióna eur (asi miliardu korún), po rokovaniach s Bruselom sa však suma znížila. Pokuta sa týka ryže, konzervovaných húb a mandariniek.

Sankciu zaplatí Bratislava v štyroch rovnakých splátkach, prvú čiastku uhradí do konca júla. Peniaze pôjdu z rozpočtu ministerstva pôdohospodárstva. "Postup je štandardný v tom, že musíte zaplatiť. Pokiaľ by súd rozhodol inak, tak potom vám budú peniaze vrátené," poznamenal Jureňa.

Na Európsky súdny dvor sa obráti aj Česko, ktoré dostalo za nadmerné zásoby pokutu 12,3 milióna eur (zhruba 417 milióna Sk). Sankciu dostali aj ďalšie nové štáty únie; najvyššej, vo výške 12,45 milióna eur (422 milióna korún), čelí Poľsko. Pokuty dostalo ešte Estónsko, Lotyšsko, Cyprus, Litva, Malta a Slovinsko. Spolu majú všetky krajiny zaplatiť ako penále za nadlimitné zásoby celkovo 41,1 milióna eur (takmer 1,4 miliardy Sk).

Pokiaľ vláda žalobu na európskom súde podá, pôjde o jej druhé napadnutie rozhodnutia Európskej komisie. Prvú žalobu podala Bratislava vo februári pre zníženie emisných kvót na oxid uhličitý.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu