Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Letnú brigádu si hľadajte už teraz!

Ak sa rozhodnete brigádovať ako čašník, môžete za leto zarobiť celkom slušný balík peňazí.
Ak sa rozhodnete brigádovať ako čašník, môžete za leto zarobiť celkom slušný balík peňazí.

Ak si chcete cez leto privyrobiť a pritom zostať na Slovensku, poobzerajte sa po zaujímavej brigáde už teraz. V ponuke ešte sú atraktívne miesta či už na pár dní, alebo na niekoľko mesiacov. Najlepšie platené džoby sú momentálne v administratíve a oblasti hotelierstva. Opatrní buďte predovšetkým pri uzatváraní pracovnej zmluvy. Ešte pred podpisom si ju riadne preštudujte, prípadne prekonzultujte s odborníkom.

V prípade, že cez leto nechcete len tak polihovať na kúpalisku, ale získať prax, kontakty a zlepšiť si finančný rozpočet, nájdite si brigádu. Niektorí zamestnávatelia dokonca ponúkajú možnosť pokračovať aj po prázdninách. Všetko však závisí od vašej šikovnosti a ochoty pracovať.

Najatraktívnejšie ponuky


Podľa Lucie Burianovej z internetovej stránky profesia. sk patria medzi obľúbené brigády promotérske, asistentské a sekretárske práce. „Študenti radi uprednostnia aj prácu animátora a chyžnej,“ hovorí Burianová. Najlepšie platené pozície sú tie, ktoré vyžadujú odbornosť alebo zručnosť. „Medzi najčastejšie ponúkané práce zo strany zamestnávateľov momentálne patria dokladač tovaru, predavač, čašník, barman a administratívny pracovník,“ vysvetľuje Burianová. Ak túžite po dlhodobejšej brigáde, v ponuke sú tiež stáže, kde máte možnosť získať aj prax. „Najčastejšie ide o profesie v administratíve, telemarketingu a programátorstve,“ dodáva Burianová.

Zmluva je dôležitá


Stále platí, že počas leta môžete pracovať na dva typy zmlúv. Prvou je dohoda o brigádnickej činnosti. „Tá je však obmedzená na 20 hodín týždenne,“ upozorňuje hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Alexandra Gogová. So zamestnávateľom môžete podpísať aj dohodu o vykonaní práce, ktorá je obmedzená na 300 hodín v kalendárnom roku. „Tento typ zmluvy sa väčšinou uzatvára na sústavne sa opakujúce činnosti. Napríklad na zadanie prepisu alebo prekladu nejakého textu,“ dopĺňa Gogová. Pri oboch typoch zmlúv potrebujete potvrdenie o návšteve školy. Pred podpisom zmluvy si ju riadne preštudujte.

Od čoho závisí výška platu

Rozdiely v odmenách za vykonanú prácu závisia najmä od povahy práce a čiastočne sú ovplyvňované aj regiónmi. Je pravda, že v Bratislavskom kraji, kde je najväčšia ponuka brigád, je za vykonanú prácu aj najvyššia odmena.

Zaujímavé linky

www.kariera.sk

www.profesia.sk
www.mojapraca.sk
www.novyjob.sk
www.brigady.hyperinzercia.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu