Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vysokoškoláci môžu požiadať o pôžičku do 15. júna

Šancu získať peniaze na pokrytie výdavkov spojených so štúdiom majú všetci, ktorí patria k denným študentom na niektorej vysokej škole na Slovensku alebo v zahraničí, prípadne študujúci so štatútom zahraničného Slováka a spĺňajú zákonom stanovené podmienky.

O sumu v maximálnej výške 40 000 korún však treba každoročne požiadať, a to do polovice júna. Výhodou je, že pôžička je až do konca štúdia bezúročná.

Ak sa rozhodnete o pôžičku požiadať a chcete byť pri priznaní uprednostnení, musíte spĺňať aspoň jednu z podmienok - napr. máte výborný študijný prospech do 1,5, ste poberateľom sociálneho štipendia prípadne mesačný príjem na každého člena vašej rodiny je nižší ako minimálna mzda. A práve od tejto podmienky sa odvíja výška pôžičky od 10 až do 40 000.

Splatnosť pôžičky

Podľa slov riaditeľa Študentského pôžičkového fondu (ŠPF) Ľubomíra Zburína „je pôžička výhodná, pretože počas celého prvého vysokoškolského štúdia sa nespláca a ani sa neúročí, začína sa splácať a úročiť až po dvoch mesiacoch po vykonaní štátnic, resp. po mesiaci, ak stratí štatút študenta z dôvodu prerušenia či zanechania štúdia“. Ročná úroková sadzba je zákonom stanovená na 3 %. Maximálna doba splatnosti je 10 rokov a nezaratúva sa do nej obdobie počas prvého vysokoškolského štúdia, obdobie materskej dovolenky a počas poberania rodičovského príspevku do piatich rokov od skončenia štúdia. Najmenšia mesačná splátka predstavuje 220 korún. Výška splátky môže byť aj vyššia, tú si určíte sami a meniť sa môže aj každý mesiac, bez toho, aby ste o to osobitne požiadali. Rátať treba aj s tým, že v prípade neplatenia si ŠPF účtuje sankčný úrok 1 %. Ďalšou výhodou je, že podpísaním zmluvy o pôžičke je študent poistený pre prípad trvalých následkov úrazu alebo smrti. Znamená to, že v prípade poistnej udalosti celú pôžičku fondu zaplatí poisťovňa.

PODMIENKY PRE PREDNOSTNÉ PRIZNANIE PÔŽIČKY:

1. Výborný prospech, pri žiadateľoch z prvého ročníka VŠ sa započítavajú výsledky z maturitného vysvedčenia (do priemeru známok 1,5, ktoré žiadateľ dosiahol v predchádzajúcom ročníku).

2. Je občanom so zmenenou pracovnou schopnosťou, s ťažším zdravotným postihnutím alebo je poberateľom sociálneho štipendia.

3. Priemerný mesačný príjem na člena domácnosti ku dňu podania žiadosti o pôžičku je nižší ako minimálna mzda.

4. Ost atným žiadateľom podľa výsledku štúdia v priebehu predchádzajúceho akademického roka.

Dôležité termíny:


15. jún - O pôžičku by mali požiadať študenti druhého a vyššieho ročníka na príslušnej fakulte.

10. október - Do tohto dňa požiadajú o pôžičku študenti prvého ročníka.
- Tento termín je aktuálny aj pre tých, ktorí sú študentmi druhého a vyššieho ročníka a nestihli termín 15. jún.

31. júl - Fakulta zašle žiadosti Študentskému pôžičkovému fondu a ten vás do 30 dní informuje o výsledku na ich webstránke (www.spf.sk) a listom o priznaní pôžičky spolu s dvoma exemplármi Zmluvy o pôžičke na adresu vášho trvalého pobytu.

VÝŠKA PÔŽIČKY:

40 000 Sk
Dostane ich študent, ktorého príjem na člena domácnosti je nižší ako hranica životného minima (t. j. 4 980 Sk).

30 000 Sk
Môže o ne požiadať študent, ktorého príjem na člena domácnosti je nižší ako hranica minimálnej mzdy (t. j. 7 600 Sk). Ak príjem na člena domácnosti žiadateľa prevyšuje určenú hranicu, bude mu priznaná pôžička o stupeň nižšia.

10 000 Sk alebo 20 000 Sk
Môže o ne požiadať každý študent.

PRÍKLAD:
Výška pôžičky: 20 000 Sk/rok
Doba splácania: 9 rokov
Ročný úrok: 3 %
Najmenšia možná mesačná splátka: 220 Sk
Dokopy vrátite: 23 117 Sk
Výška pôžičky: 20 000 Sk
Doba splatenia: do 2 mesiacov od poslednej štátnice
Úrok: 0 %
Splátka: 2x po 10 000 Sk
Dokopy vrátite: 20 000 Sk
(Príklady sú výpočty úrokov z istiny, bez poplatkov a náhrad, ktoré sa pripisujú na ťarchu účtu dlžníka.)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu