Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ministerstvo nemá peniaze na vyššie platy pre najvyšších sudcov

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti nemá peniaze na zvýšenie platov sudcov Najvyššieho súdu. Novinárom to dnes povedal hovorca ministerstva Michal Jurči. Reagoval tak na požiadavku vedenia Najvyššieho súdu na vyše dvojnásobné zvýšenie platov jeho sudcov a na zníženie platov sudcov Špeciálneho súdu.

"Podľa tohtoročného rozpočtu nie sú prostriedky na realizáciu takéhoto návrhu. Budeme ho však analyzovať a analýzu predložíme na rokovanie vlády," povedal Jurči. Najvyšší súd na čele s predsedom Milanom Karabínom požaduje, aby sa základné platy najvyšších sudcov od augusta zvýšili na približne 169.000 korún zo súčasných 73.000 Sk.

V návrhu, ktorý Najvyšší súd zaslal ministerstvu spravodlivosti, sa okrem toho počíta so zrušením príplatkov pre sudcov Špeciálneho súdu a pre najvyšších sudcov, ktorí rozhodujú o odvolaniach voči rozsudkom Špeciálneho súdu. Vďaka príplatkom majú totiž títo sudcovia o vyše stotisíc korún vyšší plat ako bežní sudcovia Najvyššieho súdu.

Zrušenie príplatkov, ktoré v minulosti viackrát kritizoval odporca Špeciálneho súdu a súčasný minister spravodlivosti Štefan Harabin, by požadované zvyšovanie platov pre Najvyšší súd nepokryli. Zatiaľ čo špeciálne príplatky sa týkajú iba 23 sudcov, pre ďalších asi 60 sudcov Najvyššieho súdu platia základné mzdy.

Návrh na zrušenie príplatkov dnes znovu odmietol aj Špeciálny súd. "Išlo by o nedôvodnú platovú reštrikciu a o zásah do nezávislosti súdnej moci," uviedla hovorkyňa Katarína Kudjáková.

Špeciálny súd sa od svojho vzniku zaoberá organizovaným zločinom či prípadmi korupcie. Zvláštne postavenie súdu spočíva aj v tom, že na rozdiel od okresných a krajských súdov má celoslovenskú pôsobnosť a o odvolaniach voči jeho verdiktoch rozhoduje priamo Najvyšší súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu