Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

O mikroľahké lietadlo za dva milióny je záujem aj v zahraničí

Dvojmiestne lietadlo Viper stojí približne 2 milióny Sk. Zobraziť galériu (3)
Dvojmiestne lietadlo Viper stojí približne 2 milióny Sk.

PREŠOV - V Prešove začali vyrábať dvojmiestne lietadlá. Viper, čiže Zmiju, vyvinuli vo firme Tomark. Zatiaľ vyrobili tri kusy. Tento stroj nadšencov lietania doslova očaril a chystajú výrobu ďalšej série.

Viper je jednomotorové mikroľahké lietadlo určené na športové, zábavné a rekreačné využitie. „Jeho dolet je približne 750 kilometrov,“ hovorí hlavný konštruktér Slavomír Dobrovič. Maximálna rýchlosť lietadla je 240 km/h. „Cestovná rýchlosť je určená na 200 km/h,“ pripomína konštruktér. Spotreba paliva sa pohybuje od 12 do 16 litrov na 100 kilometrov. Cena Zmije je približne dva milióny korún, takže si ho budú môcť dovoliť aj majetnejší Slováci. „V tejto cene sú už zarátané všetky dôležité prístroje,“ zdôrazňuje konštruktér.

Do lietadla majú v úmysle začať montovať aj špeciálny systém, ktorý v prípade núdze dokáže otvoriť padák. Pomocou neho sa posádka aj lietadlo dostanú bezpečne na zem. Viper už vystavovali aj na veľkom leteckom veľtrhu v Nemecku. „Boli sme zaskočení záujmom, ktorý sme tam vyvolali. Dúfam, že budeme schopní uspokojiť dopyt,“ usmieva sa spokojný S. Dobrovič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu