Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pre absolventov: Po skončení školy sa prihláste na úrad práce

Ak ste skončili základnú alebo strednú školu, a nechcete pokračovať v štúdiu alebo pracovať, mali by ste sa do 7 dní prihlásiť na úrad práce v mieste bydliska.
Ak ste skončili základnú alebo strednú školu, a nechcete pokračovať v štúdiu alebo pracovať, mali by ste sa do 7 dní prihlásiť na úrad práce v mieste bydliska.

Zmaturovali ste alebo vás onedlho čakajú štátnice? Úspešným absolvovaním ešte vaše povinnosti nekončia. Ak totiž neplánujte ďalej študovať alebo nemáte prácu, musíte sa prihlásiť na úrad práce, a to najneskôr do siedmich dní po prázdninách alebo po poslednej štátnej skúške.

Ak ste skončili základnú alebo strednú školu, a nechcete pokračovať v štúdiu alebo pracovať, mali by ste sa do 7 dní prihlásiť na úrad práce v mieste bydliska. Len v takom prípade budete oficiálne zaevidovaní ako nezamestnaní a od tohto dátumu začne za vás štát platiť odvody. To isté platí aj v prípade, že ste absolvent vysokej školy. Vtedy sa však prihlasujete do 7 dní od vykonania poslednej štátnej skúšky.

Zdravotné poistenie

Tento druh odvodu je povinný. „Základkári“ a stredoškoláci sa musia do zdravotnej poisťovne nahlásiť najneskôr do 8 pracovných dní od oficiálneho skončenia školského roku, teda od 31. augusta. Vysokoškoláci zase do ôsmich dní od poslednej štátnice. Ak nesplníte 8-dňovú oznamovaciu povinnosť, hrozí vám pokuta až vo výške 10 000 Sk. Ak ste však zaevidovaní na úrade práce, nemusíte sa pokuty obávať. Platcom poistenia totiž za vás zostáva štát. Oznamovacia povinnosť voči zdravotnej poisťovni platí predovšetkým v prípade, že ste sa hneď zamestnali alebo ste sa stali dobrovoľne nezamestnanými.

V prvom prípade za vás všetko vybaví zamestnávateľ, no musí tak urobiť najneskôr do 8 dní od vášho nástupu do práce. Ak ste dobrovoľne nezamestnaní alebo plánujte študovať na ďalšej vysokej škole, uhrádzate si zdravotnú poistku sami, čo predstavuje sumu 634 Sk mesačne.

Dobrovoľne nezamestnaní

Ide o tých, ktorí nie sú zamestnancami ani samostatne zárobkovo činnými osobami, ale pritom nie sú odkázaní na pomoc sociálneho systému štátu.

Sociálna poisťovňa
Dobrovoľne nezamestnaný absolvent nemá voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti. Môže sa dobrovoľne prihlásiť na dôchodkové poistenie, nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Urobiť tak môže po dovŕšení 16 rokov.

Zdravotné poistenie
Dobrovoľne nezamestnaný človek si musí platiť odvody do zdravotnej poisťovne sám.

Dokumenty, ktoré potrebujete na úrade práce

- občiansky preukaz,
- doklad o ukončení školy (maturitné vysvedčenie, výučný list, diplom),
- ak ste neukončili ZŠ, vyžiadajte si od školy výstupný list, v ktorom bude uvedené, koľko ročníkov ste absolvovali,
- vyplnenú písomnú žiadosť o zaradenie do evidencie na oddelení informačnoporadenských služieb.

Ako sa platí zdravotné poistenie

Absolventi bez práce sa musia prihlásiť do 7 dní na úrade práce. Ten za nich odvádza odvody do zdravotnej poisťovne.

Zamestnaným odvádza poistenie zamestnávateľ.

Absolventi VŠ, ktorí študujú na ďalšej škole, platia odvody do zdravotnej poisťovne sami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu