Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pôžičky sú ohrozené

Minister Harabin bojuje s úžerníkmi. Jeho návrh skomplikuje život aj bankám.
Minister Harabin bojuje s úžerníkmi. Jeho návrh skomplikuje život aj bankám.

BRATISLAVA - K pôžičkám z bánk sa dostaneme podstatne ťažšie. A to v prípade, ak prejde návrh ministerstva spravodlivosti. To sa rozhodlo zakročiť proti úžerníkom a chce preto obmedziť maximálnu výšku úrokov. Vďaka tomu však hrozí, že z bankových úverov pre chudobnejších sa stane doslova nedostatkový tovar.

Maximálny úrok môže byť podľa návrhu ministerstva spravodlivosti len päťnásobkom základnej sadzby, ktorú určuje centrálna banka. V súčasnosti je to niečo vyše 21 percent. Za vyššie zhodnotenie pôžičky by hrozil prísny trest. „Takto zavádzaný inštitút môže mať negatívny dosah na nízkopríjmových klientov tým, že im z nemožní prístup k úverom,“ varuje šéf asociácie bánk Ladislav Unčovský. Ročný poplatok za niektoré z pôžičiek spolu s úrokom presahuje zákonom povolenú sumu. Chudobnejší Slováci by sa k nej preto dostali len veľmi ťažko.

Rezort ministra Štefana Harabina argumentuje tým, že je to spôsob, ako bojovať proti úžerníkom najmä v rómskych osadách. Pripúšťa však, že maximálna výška úrokov sa ešte môže zmeniť. „Ministerstvo je pripravené diskutovať o vylepšení návrhu. Návrh je v pripomienkovom konaní,“ povedal jeho hovorca Michal Jurči.

Úžera je problém

Niektorí podnikavci poskytujú chudobným ľuďom, najmä R ómom pred výplatou sociálnych dávok, pôžičky na obrovský úrok. Ten sa často pohybuje až na úrovni 200 % mesačne. V jednom prípade si úžerníci dokonca vyžiadali súhlas s dobrovoľnou dražbou bytu dlžníka. Ten nesplatil úver 10-tisíc a prišiel o strechu nad hlavou. Dom mal pritom hodnotu asi milión korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu