Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Krajiny, kde si Slováci zarábajú najčastejšie

Vo Veľkej Británii je au-pair jednou z najžiadanejších pozícií
Vo Veľkej Británii je au-pair jednou z najžiadanejších pozícií

Plánujete si v lete privyrobiť prácou v zahraničí? Podľa prieskumov sú pre Slovákov v tomto smere najatraktívnejšie krajiny Európskej únie a spomedzi nich Česko. Nemusíte sa tu učiť cudzí jazyk, priemerné platy sú vyššie a systém uzatvárania zmlúv je podobný ako u nás.

Výhodou Maďarska a Veľkej Británie je zasa to, že nepotrebujete čakať na pracovné povolenie a za prácou môžete vycestovať ihneď. Nový Čas vám prináša prehľad základných informácií o poistení a pracovných podmienkach v cudzine.

Írsko

Ak plánujete zostať v Írsku viac ako 3 mesiace, potrebujete pracovné povolenie i povolenie na pobyt. Povinnosťou každého, kto chce v tejto krajine pracovať, je registrácia, podobne ako vo Veľkej Británii. Podľa zákona a so ciálneho systému v Írsku zamestnávateľ nie je povinný platiť zamestnancovi žiadne poistenie. Každému preto odporúčame platiť si poistenie osobne. Maximálny počet hodín v pracovnom týždni je 48. Môžete sa zamestnať na dobu určitú, ale i na čiastočný úväzok. Ak máte takýto typ zmluvy, máte právo na 4 týždne platenej dovolenky za rok.

Priemerná mesačná mzda: 81 400 Sk
Žiadané pozície:
- IT špecialista
- balenie potravín v reštauráciách a hoteloch
- barman
- zdravotník

Ponuky:
www.irishjob.ie
www.bestjobs.ie
www.cpl.ie

Veľká Británia

Pracovné povolenie tu nepotrebujete. Výnimku tvoria iba ostrovy Man a Channel Islands, kde ho vyžadujú. Po nástupe do zamestnania na obdobie dlhšie ako 1 mesiac sa musíte do 30 dní zaregistrovať. Okrem registračného čísla by ste mali požiadať o číslo sociálneho poistenia. Na základe toho vám zamestnávateľ bude strhávať zo mzdy odvody do sociálnej poisťovne. Takisto sa musíte prihlásiť aj do zdravotnej poisťovne. Pracovný čas je 48 hodín týždenne, dovolenka 4 týždne. Pracovný pomer s vami môžu skončiť okamžite, pokiaľ ste porušili dohodu alebo pracovnú morálku.

Priemerná mesačná mzda: 67 500 Sk
Žiadané pozície:
- au-pair
- čašník
- pracovník vo veľkoskladoch
- vodič

Ponuky:
www.eures.sk
www.jobcentreplus.gov.uk
www.britishjobs.net

Rakúsko

U rakúskych susedov je nutné pracovné povolenie, o ktoré musí požiadať váš zamestnávateľ. Až po roku legálnej práce vám úrad práce potvrdí slobodu pohybu na pracovnom trhu. Príspevky sociálneho zabezpečenia musia platiť zamestnanci aj zamestnávatelia. V Rakúsku je povinné aj nemocenské poistenie. Pracovný týždeň má 40 hodín, dovolenka trvá 25 - 30 dní. Nadčasy sa väčšinou nevyplácajú, no môžete získať dovolenku navyše.

Priemerná mesačná mzda: 58 520 Sk
Žiadané pozície:
- IT špecialista
- strojár
- pracovník v automobilovom priemysle
- zdravotník

Ponuky:
www.eures.sk
www.jobroom.at
kariera.zoznam.sk 

Česká republika

Pracovné povolenie ani povolenie na pobyt v Čechách nepotrebujete. Väčšina zamestnávateľov vyžaduje iba doklad totožnosti, doklady o vzdelaní, ktoré zvyčajne ani nemusia byť preložené do češtiny. Do zdravotnej a sociálnej poisťovne vás prihlasuje zamestnávateľ. Pracovný pomer na dobu určitú môžete uzavrieť najviac na 2 roky. České pracovnoprávne predpisy nájdete na stránke www.mpsv.cz.

Priemerná mesačná mzda: 26 122 Sk
Žiadané pozície:
- strojár
- montážnik
- stavebný robotník
- IT špecialista

Ponuky:
www.jobs.cz
www.prace.cz
www.grafton.cz

Maďarsko

V tejto krajine pracovné povolenie nepotrebujete. Dôležitá je pracovná zmluva, ktorá sa zvyčajne uzatvára na dobu určitú. Počítajte však s tým, že si budete musieť vybaviť povolenie na pobyt v prípade, ak tam mienite pracovať dlhšie ako 3 mesiace. Do zdravotného a sociálneho systému sa môžete prihlásiť individuálne alebo prostredníctvom zamestnávateľa.

Priemerná mesačná mzda: 21 800 Sk
Žiadané pozície:
- operátor pásovej linky
- stavebný robotník
- pracovník v poľnohospodárstve
- strojný inžinier

Ponuky:
www.afsz.hu
www.jobpilot.hu
www.tallozz.hu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu